Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

ESF podporuje služby sociální prevence Oblastní Charity Hradec Králové

29. 9. 2010

(HRADEC KRÁLOVÉ) Oblastní charita Hradec Králové zabezpečuje provoz několika sociálních služeb, zejména v oblasti pomoci lidem bez domova, péče o seniory a poradenství pro lidi v krizové životní situaci. Provoz pěti služeb je na dobu tří let významnou měrou zajištěn díky financím z Evropského sociálního fondu (ESF). Jedná se o služby „intervenční centrum“, „nízkoprahové denní centrum“, „sociální rehabilitaci“ a “azylový dům“.

(HRADEC KRÁLOVÉ) Oblastní charita Hradec Králové zabezpečuje provoz několika sociálních služeb, zejména v oblasti pomoci lidem bez domova, péče o seniory a poradenství pro lidi v krizové životní situaci. Provoz pěti služeb je na dobu tří let významnou měrou zajištěn díky financím z Evropského sociálního fondu (ESF). Jedná se o služby „intervenční centrum“, „nízkoprahové denní centrum“, „sociální rehabilitaci“ a “azylový dům“.

Podpořené služby poskytuje Oblastní charita Hradec Králové ve třech ze svých sedmi středisek. Jedním z nich je Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím, které nabízí pomoc lidem žijícím v Královéhradeckém kraji. Do jeho činnosti patří například poskytnutí akutní psychologické podpory, následné podpůrné psychoterapie, právního poradenství a zprostředkování dalších služeb, dále osvěta a koordinace interdisciplinárních týmů.

Dalším střediskem je Domov pro matky s dětmi. Služba „azylový dům“ je zde poskytována zletilým matkám (případně otcům) s dětmi, těhotným ženám starším 18 let. Služba zahrnuje poskytnutí ubytování, podmínek pro osobní hygienu a pro přípravu stravy, základní sociální poradenství, pomoc při uplatňování oprávněných zájmů i při upevnění kontaktu s rodinou a také zprostředkování návazných služeb. Je zde také možnost praní a žehlení prádla, půjčování hraček knížek, využití dětského hřiště a sportovních potřeb. Pro děti na středisku funguje volnočasový klub Mariánek a pro jejich matky (resp. otce) různé zájmové kroužky.

Dům Matky Terezy – středisko sociálních služeb pro lidi bez domova nabízí čtyři služby, které v návaznosti tvoří ucelený systém pomoci osobám na různém stupni společenského vyloučení. Podpořené z ESF jsou hned tři služby: Nízkoprahové denní centrum pomáhá zmírnit krizovou situaci a omezit zdravotní a sociální rizika lidem bez přístřeší. Mohou se zde umýt, v případě nouze požádat o stravu a ošacení a využít nabídky sociálního poradenství. Služba funguje jednak přímo na středisku a jednak jako služba terénní. Pracovníci střediska se také snaží motivovat uživatele služby k samostatnému řešení jejich situace. K tomu přispívá služba „sociální rehabilitace“. Její uživatelé mohou využít pomoci při uplatňování oprávněných zájmů, obstarávání osobních záležitostí, odborného poradenství. Pracovníci střediska vedou uživatele k soběstačnosti, začlenění do společnosti a uživatelé se také účastní pracovních terapií, vzdělávacích a aktivizačních činností (kurz práce na počítači, řemeslná výroba drobných předmětů apod.). Služby Denní centrum a Sociální rehabilitace jsou určeny mužům a ženám zdržujícím se v Hradci Králové, starším 18 let.

Posledním krokem ve snaze o návrat uživatelů k jejich samostatnosti a běžnému způsobu života je služba “azylový dům“. Její uživatelé si již sami, nebo s pomocí pracovníků střediska hledají přiměřené vlastní bydlení i pravidelný příjem a osvojují si schopnost využívat veřejné instituce. Neméně důležité je pro ně také získání vlastní životní vize a obnovení vztahů s jejich rodinou, příbuznými a blízkými. Tuto službu mohou využít muži starší 18 let z Hradce Králové, Královéhradeckého kraje a v případě volné kapacity i celé České republiky a Evropské unie.

Financování významné části nákladů výše uvedených služeb zajišťuje Královéhradecký kraj v rámci Individuálního projektu „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji“, financovaného z Evropského sociálního fondu EU a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Tento projekt se zaměřuje na poskytování služeb sociální prevence osobám sociálně vyloučeným nebo ohroženým sociálním vyloučením na území Královéhradeckého kraje. Cílem je pomoci osobám z cílových skupin plně se zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti; zejména pak umožnit jejich vstup či návrat na trh práce, udržení na trhu práce nebo přístup ke službám, které návrat na trh práce umožňují.

Bližší informace: Ing. Aneta Maclová – ředitelka Oblastní charity HK, 495 516 098, och@hk.caritas.cz

Mgr. Václav Hrček – koordinátor projektů, 495 516 098, vaclav.hrcek@hk.caritas.cz