Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Dům Matky Terezy oslavil 20 let

3. 5. 2012

Tři sociální služby z celkových čtyř, poskytovaných v Domě Matky Terezy, středisku Oblastní charity Hradec Králové je od 1. září 2009 finančně podporováno prostřednictvím Královéhradeckého kraje v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, financovaného z Evropského sociálního fondu EU a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Velkorysá evropská podpora během uplynulých tří let významně přispěla rozvoji a udržení vysokého standardu podpořených služeb Azylový dům, Nízkoprahové denní centrum a Noclehárna. Podpora služeb se týká i dalších dvou středisek OCH HK. Jedná se o Azylový dům v Domově pro matky s dětmi a Intervenční centrum.Trvání projektu : 1. 6. 2009 - 30. 6. 2012

Akutní potřeba azylových domů vznikla po sametové revoluci. Na základě první prezidentské amnestie se na ulici ocitlo mnoho lidí, kteří byli bez práce, bez domova a rodinného zázemí. Většina tehdejších ubytoven byla přeplněna a především lidé z „kriminálu“ měli většinou všude zavřené dveře. Ve Východních Čechách tomu bylo podobně.

Na přelomu roku 1990/ 1991 se na základě jednání vedení Oblastní charity Hradec Králové, Charity ČR, města a tehdejšího okresu Hradce Králové a za podpory několika nadšenců se začaly pomalu vytvářet podmínky pro vybudování azylového domu v Hradci Králové. Jeho oficiální otevření proběhlo v únoru 1992. Pro prostory azylového domu byl určený areál bývalé ubytovny ZVÚ Hradec Králové. Dvě patrové budovy. Jedna byla časem zbouraná a na jejím místě se bylo postaveno moderní zařízení s typickými kulatými okny. V listopadu 2003 bylo slavnostně otevřeno.

Začátky ve starém azylovém domě byly velice těžké. Klientů přibývalo. Od mladých, 18-ti letých, po 70-ti leté harcovníky.“, říká Pavel Vostrovský, který stál u založení DMT „V prvním týmu zaměstnanců, který patřil pod Oblastní charitu HK, jsem byl já, kolega Michal Hledík, pan Doležal a později i JUDr. Novák, pomáhalo nám několik vojáků civilní vojenské služby. Práce a služba byla od počátků velice složitá, namáhavá, riskantní a riziková, neměli jsme o spoustě věcí a vztazích vůbec žádnou představu. Začali jsme vlastně chodit na novou školu v terénu. Ale naštěstí byli kolem nás lidi, kteří nám pomohli…

Dnes je vše dál. Nová budova, nové možnosti, komplexní standardizované sociální služby, které na sebe navzájem navazují - „nízkoprahové denní centrum“, „noclehárna“, „azylový dům“ a „sociální rehabilitace“. „Zařízení usiluje o návrat lidí k běžnému způsobu života s nabytím dovedností při péči o sebe, sebevědomím a samostatností při zařizování běžných záležitostí.“ vyjadřuje se vedoucí zařízení Dana Pechová.

DENNÍ CENTRUM nabízí podmínky pro osobní hygienu, příp. pomoc při hygieně, podmínky pro přípravu stravy. V případě potřeby potravinovou pomoc, možnost zapůjčení nádobí, poskytnutí čistého ošacení příp. obuvi. V případě nouze, možnost si prádlo vyprat a vysušit. Sociální pracovníci poskytují zájemcům sociální poradenství. V případě potřeby vyhotoví uživatelům fotografie na osobní doklady a v opodstatněných případech jim poskytnou úvěrovou jízdenku. Součástí činností DC je také terénní program, v rámci kterého terénní sociální pracovník vyhledává osoby bez přístřeší žijící v různých lokalitách a motivuje je k přijetí pomoci, k řešení své situace a návratu do běžného života.

Služba NOCLEHÁRNA nabízí možnost přenocování za úhradu a podmínky pro osobní hygienu. Nabízí sociální poradenství. V rámci fakultativních činností také praní prádla v pračce, sušení prádla v sušičce, zhotovení fotografií na osobní doklady, poskytnutí úvěrové jízdenky v opodstatněných případech, zapůjčení nádobí.

AZYLOVÝ DŮM nabízí ubytování ve dvoulůžkových pokojích po dobu zpravidla nepřevyšující 1 rok. Poskytuje možnost hygieny, nabízí vytvoření podmínek pro zajištění úklidu, praní, sušení a žehlení osobního prádla a výměny ložního prádla, samostatnou přípravu nebo pomoc s přípravou stravy. Poskytuje základní sociální poradenství, pomoc při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z osobních plánů, pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a nabízí podporu při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob, včetně uplatňování zákonných nároků a pohledávek. V rámci fakultativních činností nabízí možnost zhotovení fotografií na osobní doklady.

SOCIÁLNÍ REHABILITACE nabízí pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních zájmů – základní sociální poradenství a odborné poradenství (pracovní právo, orientace na trhu práce, dluhová problematika), nabízí pomoc při nácviku dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění: pracovní terapie – v kuchyni, v dílně, v sociálním šatníku. Poskytuje zprostředkování kontaktu se společenským prostředím – prodej časopisu Nový Prostor. Zajišťuje výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti – kurz práce na počítači a volnočasové aktivity: sportovní (s využitím tělocvičny a posilovny), kulturní – promítání filmů, knihovna, besedy, společenské – setkání s uživateli, Vánoce, Velikonoce, výlety, duchovní – bohoslužby a další.

Kontakt:

OBLASTNÍ CHARITA HRADEC KRÁLOVÉ

Komenského 266, 500 03 Hradec Králové

Tel: 495 516 098, 777 721 641, IČO: 45979855

E-mail: och@hk.caritas.cz

http://www.charitahk.cz