Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Dotýkat se dovoleno!

18. 9. 2014 Autor: Mgr. Dagmar Balcarová

„Klepnete jedním prstem, tak to se posunete na další položku, a když přiklepnete ještě druhým prstem, tak jste ji vybral“, vysvětluje sympatický mladík zaujatému pánovi taje dotykového mobilu. Běžné? Možná, ale tady má zájemce černé brýle a bílou hůl.

Ve čtvrtek 29. května se odpoledne v Knihovně města Hradce Králové sešli na akci TyfloCentra Hradec Králové, o.p.s. zájemci o problematiku mobilních telefonů pro zrakově postižené. „Doteky techniky 2014“. Akce s tradicí, kterou TyfloCentrum pořádá v rámci služby sociální rehabilitace pro zrakově postižené, si najde vždy své příznivce. Vždyť dotýkat se je tady povoleno, v případě dotykových displejů dokonce nutno! Mobilní telefon je osvědčenou kompenzační pomůckou pro lidi slabozraké i nevidomé. Celá léta zrakově postižení využívali běžné tlačítkové telefony, často ozvučené speciálními softwary. Doba však nezadržitelně pokročila k mobilním telefonům s dotykovou obrazovkou. A co teď s tím, když na ni nevidíte? Že to jde, a to různými způsoby, se přijelo přesvědčit přes 30 lidí, z řad zrakově postižených, úředníků, kteří mají na starosti příspěvky na pomůcky, i z řad veřejnosti. Přijeli také hosté z celé republiky, kteří mají k věci co říci.

Mgr. Radek Pavlíček z Brna zahájil akci prezentací, která shrnula vývoj mobilních telefonů pro zrakově postižené, a zdůraznil komplexnost funkcí, které dnes tato pomůcka může plnit. Vždyť kromě komunikace může být významným pomocníkem v orientaci, nahradit např. časoměřiče, indikátory barev, diktafony, čtečky knih, hudební přehrávače nebo přenosný zápisník.

Zástupce firmy Spektra v.d.n. z Prahy, Jan Šnyrych, přiblížil iPhone a jeho výhody, použití, ovládání a množství aplikací. Petr Svobodník představil aplikaci BlindShell, která zjednoduší prostředí na telefonech se systémem Android, takže umožní nevidomému uživateli ovládání pomocí jednoduchých gest. Jan Husák předvedl aplikaci BIG Launcher, která na podobných telefonech umožní jednoduché ovládání a díky výraznému grafickému prostředí je vhodným řešením například pro lidi, kteří ještěhodně „ukoukají“, ale potřebují si zvětšovat.

Po zajímavých prezentacích nastalo slibované dotýkání, každý ze zájemců si mohl „na vlastní prsty“ vyzkoušet, jak by se mu pracovalo s různými typy mobilů a s různými druhy ovládání. Také tradiční stánek firmy Spektra nabízel k vyzkoušení celýaktuální sortiment pomůcek pro zrakově postižené. Dotýkání a nekonečné otázky vytížily hosty po zbytek odpoledne.

Pracovníci služby sociální rehabilitace TyfloCentra Hradec Králové jsou připraveni zrakově postiženým zájemcům pomoci se zorientovat v nabídce současných možností mobilních telefonů, jejich příslušenství, využití a ovládání.

Fotogalerie