Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Domov pro matky s dětmi

27. 12. 2011

Sociální služba Oblastní charity Hradec Králové Domov pro matky s dětmi, poskytuje od března 2002 službu azylového domu matkám, příp. osamělým otcům s dětmi, kteří nejsou schopni samostatně řešit svou nepříznivou sociální situaci spojenou se ztrátou bydlení. Jeho poslání lze je vyjádřit symbolicky: "Jsme jako dům na cestě, která potřebné k němu přivedla. Mohou se u nás na čas zastavit, načerpat sílu a posléze se vydat dál, cestou, kterou si sami zvolí. Pracovníci zůstávají těmi, kteří mohou nabídnout pomoc při této zastávce.".

Sociální služba Oblastní charity Hradec Králové Domov pro matky s dětmi, poskytuje od března 2002 službu azylového domu matkám, příp. osamělým otcům s dětmi, kteří nejsou schopni samostatně řešit svou nepříznivou sociální situaci spojenou se ztrátou bydlení. Jeho poslání lze je vyjádřit symbolicky: "Jsme jako dům na cestě, která potřebné k němu přivedla. Mohou se u nás na čas zastavit, načerpat sílu a posléze se vydat dál, cestou, kterou si sami zvolí. Pracovníci zůstávají těmi, kteří mohou nabídnout pomoc při této zastávce.".

Cílem je zajistit jim dočasné bezpečné zázemí a poskytnout podporu k návratu do běžného života tak, aby byli samostatní při péči o sebe a své děti, aby získali přiměřené bydlení, měli pravidelný příjem ze zaměstnání či sociálních dávek a vlastní životní vizi, využívali veřejné instituce. Důležitá je podpora obnovení jejich přirozených vztahů s rodinou, přáteli a také všestranného rozvoje dětí - jejich schopností, vlastností, dovedností, smysluplného trávení volného času a posílení jejich ochrany před sociálně patologickými jevy.

V Domově pro matky s dětmi je poskytováno ubytování, jsou zde vytvořeny podmínky

pro osobní hygienu a přípravu stravy, případně stravu v nouzi nebo pomoc při zajištění stravy, základní sociální poradenství, pomoc při uplatňování práv a oprávněných zájmů, pomoc při obstarávání osobních záležitostí.

V případě potřeby se pomáhá při vyřizování běžných záležitostí vyplývajících z osobních plánů, při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou, dále zajišťuje zprostředkování návazných služeb např. odborného poradenství, rané péče, individuálních rozhovorů

s psychologem, pediatrem, speciálním pedagogem apod. Pracovnice zařízení věnují pozornost nastávajícím matkám, kterým pomáhají s přípravou na porod a mateřství a v prvních měsících s péčí o miminko.

Sociální pracovnice sepisuje s každou matkou nebo otcem osobní plán, ve kterém na základě analýzy celé situace společně definují cíle pobytu v zařízení, naplánují jednotlivé kroky k jejich dosažení. Obdobným způsobem sociální pedagog vytváří osobní plán pro každé dítě od 3 do 18 let, které navštěvuje klub Mariánek, nabízející dětem ve všední dny odpolední aktivity, dvakrát týdně školku pro předškoláky a pro školáky možnost doučování.

Ubytovaným rodičům jsou v Domově pro matky s dětmi k dispozici různé kluby, např. klub vaření, šití, canisterapie, klub maminek, klub vaření, pěstitelský klub, dramatický kroužek, kurz výuky práce na počítači.

V Domově pro matky s dětmi se věnují mimo jiné problematice domácího násilí, které bolí dvojnásob, protože přichází opakovaně v podobě hrubých slov, která říká blízký člověk a v podobě ran, které rozdávají ruce „milovaného“ člověka.

Příběh Veroniky je jedním z nich.

Veronika žila v raném dětství v malém podhorském městečku spolu s matkou a dvěma mladšími sourozenci. Otce nikdy nepoznala. Matka se o děti příliš nestarala, ráda navštěvovala restaurace, opíjela se, navazovala náhodné kontakty s muži. Děti bývaly často samotné, týrané, ohrožované i agresivním chováním partnerů. Veronika byla proto svěřena do péče babičky, která ji vychovala až do její zletilosti.

Vystudovala dvouletou zdravotní školu, nějaký čas pracovala v nemocnici, kde se také seznámila se svým nynějším manželem. Vzali se po krátké známosti, jakmile dovršila 18 let. Bydleli v rodinném domku, který byl ve vlastnictví manžela. Veronika toužila po spořádané harmonické rodině. Zdokonalovala se ve vaření, snažila se udržovat útulnou domácnost. Postupně se jim narodily tři děti. Zpočátku bylo vše v pořádku, každý z partnerů zastával svou funkci.

Manžel však začal podnikat, docela úspěšně. Zvýšily se jeho příjmy, ale Veronice začal upírat jakékoli právo s penězi disponovat. Večer odcházel do společnosti, změnil okruh svých přátel. Netajil se tím, že navázal vztah s jinou ženou, které prokazoval veškerou přízeň. Veronika se stala pro něho nežádoucí, pociťovala ze strany manžela ponižování, urážky a zesměšňování. V hlavě jí probíhaly myšlenky i na sebevraždu. Svěřila se své kamarádce, která ji s dětmi na nějaký čas ubytovala ve svém bytě. Po čase se k manželovi opět vrátila, ujišťoval ji, že se jeho chování změní.

Ve skutečnosti se situace ještě zhoršila, byla manželem napadena i fyzicky. Bála se však na něho podat trestní oznámení. Vyhledala pouze lékařské ošetření a telefonicky kontaktovala intervenční centrum. Byla jí nabídnuta možnost ubytování v azylovém domě. Zvažovala, zda má společný domov opustit, ztratila by nejen přátele, ale i jistotu zaměstnání a mateřskou školu pro dítě. Nakonec se přece jenom pro ubytování v azylovém domě rozhodla. Potřebovala místo, kde si může vše v klidu promyslet a nebýt v tom sama.

Spolu se sociální pracovnicí si postupně vymezila další směr svého života i života dětí. Podala návrh na úpravu poměrů k nezletilým dětem a žádost o rozvod. Pro jedno z dětí trpící astmatem zajistila odborné vyšetření a dvakrát v týdnu předškolní výchovu v našem zařízení. Manžel posléze požádal Veroniku, aby se k němu opět vrátila. Ujišťoval ji, že ukončí mimomanželský vztah a začne usilovat o nový rodinný život. Veronika mu navrhla společnou návštěvu v Poradně pro manželské a mezilidské vztahy, kde si manželé vyjasnili příčiny rozchodu i další závažné otázky, které nedokázali před tím nikdy otevřít. Následně se rozhodli pro dlouhodobou terapii u psychologa. Vzhledem k okolnostem se Veronika rozhodla pobyt v azylovém domě prozatím neukončit. Manželovi dala ještě šanci, společně se navštěvují o víkendech. V Domově pro matky s dětmi nalezla podporu a pomoc, bezpečné zázemí a nechtěla svým unáhleným rozhodnutím ohrozit sebe ani děti.

Vydala: Oblastní charita Hradec Králové

Kontakt:

Tel: 495 516 098

E-mail: och@hk.caritas.cz

Web: www.charitahk.cz