Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Domácí násilí není normální

27. 12. 2011

Máte pocit, že se Vás nebo někoho z Vašich blízkých týká problematika domácího násilí? Nemlčte a nenechte se umlčet. Nikdo nemá právo jiného týrat psychicky či fyzicky.Statistika Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím za loňské případy policejního vykázání násilných osob v Královéhradeckém kraji vychází - 44 oproti 16 v roce 2009.

Máte pocit, že se Vás nebo někoho z Vašich blízkých týká problematika domácího násilí? Nemlčte a nenechte se umlčet. Nikdo nemá právo jiného týrat psychicky či fyzicky.Statistika Intervenčního centra pro osoby ohrožené domácím násilím za loňské případy policejního vykázání násilných osob v Královéhradeckém kraji vychází - 44 oproti 16 v roce 2009.

Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím (dále jen IC) v Hradci Králové je jedním ze středisek Oblastní charity Hradec Králové. Problematikou domácího násilí se zabývá již od roku 2007. Tvoří jej tým zkušených odborníků, který si se slzami, bolestí a trápením týraných lidí umí poradit. Pracovníci IC poskytují krizovou intervenci, podpůrnou psychoterapii, právní poradenství v oblastech rodinného, občanského, přestupkového a trestního práva, přičemž v případě potřeby také pomoc při sepisování složitějších právních návrhů na žádost uživatele, příp. následnou pomoc zejména sociální, zdravotní a psychologické povahy.Oběti domácího násilí kontaktuje IC na základě informace o policejním vykázání násilné osoby Policií ČR, případně preventivně, na základě jakéhokoliv oznámení o ohrožení domácím násilím.

Kontaktovat či navštívit IC mohou i lidé sami. Ostych, nedůvěra či naivní představa, že se vztah s partnerem vyřeší sám od sebe, nejsou na místě. Raději včas. Nic se nezmění a nikdo nepomůže, když o pocitech, strachu a bolesti nebude nikdo jiný vědět!

Sociální služba IC je bezplatná, určená osobám starším 18-ti let žijících na území celého Královéhradeckého kraje.

Příběh z Intervenčního centra

Zdeňka byla intervenčním centrem kontaktována na základě vykázání začátkem roku 2010. Policie ČR přistoupila k vykázání poté, co její partner násilně vnikl oknem do jejího bytu, kde jí a jejího syna brutálně fyzicky napadal a vyhrožoval jim zabitím. Zdeňka musela být po napadení ošetřena v nemocnici. Hrozila jí amputace prstu na ruce, který jí násilník téměř ukousl. Při zásahu policie byl fyzicky napaden také jeden ze zasahujících příslušníků. Násilník mu několika ranami do obličeje způsobil frakturu nosu.

Po vykázání se sám pokusil o sebevraždu, načež byl hospitalizován.

Sociální pracovnice intervenčního centra oslovila Zdeňku telefonicky ihned po obdržení usnesení o vykázání. Pozvala ji k osobní konzultaci, což ona v momentální bezradné situaci velice uvítala. Z vyprávění Zdeňky vyplynulo, že se svým druhem žije již sedm let. Ke konfliktům mezi nimi začalo docházet poté, co její partner po pracovním úrazu přišel o zaměstnání a své problémy začal řešit alkoholem. K fyzickému a verbálnímu násilí se uchyloval výhradně v podroušeném stavu, což se v posledních čtyřech letech opakovalo pravidelně 2 až 3krát do měsíce. Zdeňka byla po útocích druha několikrát vážně zraněna (zhmoždění páteře, přeražený nos, vyvrácený palec na ruce, hematomy

po celém těle, na hlavě i v obličeji). K napadání docházelo převážně doma, v bytě, který společně obývali, i když několikrát byla napadena i venku na ulici. Po vystřízlivění se přítel Zdeňky za své jednání omlouval, svého jednání litoval. Několikrát se dokonce pokusil o protialkoholní léčbu, kde však dlouho nevydržel, z léčebny vždy po krátké době odešel.

Pracovnice intervenčního centra v průběhu několika konzultací poskytla Zdeňce psychickou podporu, nastínila ji různé možné varianty řešení její aktuální situace a pomohla se sepsáním právních podání k soudu. S její pomocí Zdeňka postupovala následovně. Nejdřív podala k soudu návrh na vydání předběžného opatření dle ust. § 76 písm. b občanského soudního řádu, kterým se prodlužuje doba vykázání až o jeden měsíc. Soud jejímu návrhu vyhověl a vykázal bývalého přítele na dalších 30 dní. Dále podala žalobu na vyklizení nemovitosti a současně další návrh na prodloužení předběžného opatření, a to až do doby pravomocného rozhodnutí ve věci vyklizení nemovitosti násilníkem.

Zdeňka byla k rázným krokům motivována i svým synem, který byl na počátku naší spolupráce rozhodnutý se z domácnosti matky a jejího druha odstěhovat. Během konzultací Zdeňka velmi dobře spolupracovala. I přes časté ovlivňování ze strany druha se rozhodla tentokrát necouvnout a vztah s ním ukončit.

V současné době čeká na nařízení soudního projednání žaloby na vyklizení nemovitosti. Dnes již bývalý druh dobrovolně podstupuje protialkoholní léčbu ve specializovaném zařízení. Je proti němu vedeno i trestní řízení za napadení veřejného činitele.

Kontakt:

Tel: 495 516 098

E-mail: och@hk.caritas.cz

www.charitahk.cz