Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Azylový dům je často první opravdový domov

18. 9. 2014

...děkujeme že jsme u vás mohli nějaký čas žít, moc si toho vážíme...máte srdíčko na správném místě...děkuji hlavně za sebe, protože pro mě byl největší dárek vidět zase svého syna šťastného. Podobné dopisy od maminek s poděkováním, plné vděčnosti a uznání nejsou v poštovní schránce Domova neobvyklé.

V azylovém domě je totiž stále plno. Každoročně zde najde pomoc téměř 200 maminek s dětmi z celého Královéhradeckého kraje. Mnohdy vůbec poprvé zažívají atmosféru bezpečného a laskavého domova.

Přijdou zoufalé, nešťastné, v obavách o osud svůj i svých dětí. Všechny jsou nějak raněné. Chybí jim láska, rodina, pohlazení. Mnohdy je partner psychicky či fyzicky týral, trpěly kvůli jeho alkoholismu. Mají minimum finančních prostředků. Nemohou dětem dopřát radosti patřící právě dětem.

Hodně maminek z azylového domu bohužel neprožilo dětství v ideální rodině, proto pro ně není vždy snadné zažít si běžné návyky, domácí činnosti a povinnosti, které jsou pro většinu z nás normální. Většina z nás má kolem sebe někoho, kdo mu v životě pomohl a pomůže. Ale ony ne. Nemají ke komu s dětmi jít, nemají nikoho, kdo by je podpořil.

Domov pro matky s dětmi poskytuje sociální službu azylový dům. Kromě možnosti přechodného ubytování se zde ženy učí různým dovednostem, jak pečovat o sebe, o své děti, jak fungovat, jako obyčejná starostlivá máma. Laskavé prostředí azylového domu je přivine do své náruče i s jejich dětmi a ony vědí, že na starosti a trápení již nejsou samy. Mnohé zde získají sebevědomí a naději, že život, který na ně čeká, zvládnou, a že jim ukáže již snad tu vlídnější tvář.

V azylovém domě nenabízí resocializační a terapeutické aktivity jen maminkám. Šanci trávit prima odpoledne a ještě k tomu se něčemu naučit mají i děti. Volnočasový klub Mariánek je pro ně otevřený od pondělí do pátku.

Děti si odpoledne chodí hrát společenské hry, malují, vaří si dobroty, tancují, zpívají, mohou docházet do dramatického kroužku a smysluplně tak tráví volný čas. Ty nejmenší navštěvují předškolní výchovu. Každá máma se raduje z úspěchů svého dítěte. Stačí malý obrázek, nová básnička a hned je svět pro ni veselejší. Děti jsou láska, naděje, budoucnost a pro každou maminku je důležité prožívat pocity pýchy a radosti ze svých dětí, což pro matky v azylovém domě platí dvojnásob.

„V klubu Mariánek najdeme za „hraním s dětmi“ promyšlený způsob práce, který by měl snížit riziko jejich případného nevhodného trávení volného času. Pomáháme jim i s adaptací na změnu školky nebo školy. Rodičům je poskytováno výchovné poradenství, dětem doučování z řad dobrovolníků a systematická práce na osobních plánech dětí: říká vedoucí azylového domu Zdeňka Koutníková.

Paní Alice prožívá v azylovém domě konečně klidné období. Bydlí tu se třemi malými dětmi. Dříve žila s alkoholikem. Její děti s ním zažívaly křik, výčitky, scény. Vždy toužila po harmonické rodině a vždy si chtěla užívat obyčejného rodinného štěstí. Takové prostředí našla zatím jen v azylovém domě. Zde chodí hrát divadlo, učí se šít, navštěvuje klub maminek. Její nejstarší holčička recitovala při nedávné besídce pro maminky krásnou básničku...


Služba azylový dům poskytovaná v Domově pro matky s dětmi je významnou měrou zajištěna díky financování z projektu „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II“, financovaného z ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR.

Tento projekt se zaměřuje na poskytování vybraných sociálních služeb - azylové domy, intervenční centra a nízkoprahová denní centra, na jejich dostupnost osobám sociálně vyloučeným nebo ohrožených sociálním vyloučením na území Královéhradeckého kraje. Cílem je napomoci cílovým skupinám plně se zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti, zejména pak umožnit jejich vstup či návrat na trh práce, udržení se na trhu práce nebo přístup ke službám, které návrat na trh práce umožňují.

Fotogalerie