Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

AKTIVITY NEJEN PRO DĚTI

8. 8. 2012 Autor: M. Červinková

Rozhovor:

Ahoj Martine, jak se máš? - Dobrý.

No počkej, co to je – dobrý? - Mám se dobře .

Tak to je fajn. Chodíš rád do ORIONU? - Ano.

Co Tě baví? Na co rád chodíš? - Na výtvarku k Pepovi.

A na co ještě? - A na foto k Monice a Ireně a taky cvičit s Péťou

A co cvičení s dalšími dětmi v tělocvičně?? - Neee!!! To ne. To mě nebaví,…

A co hudebka? - Tam nechodím. To je pro malé děti!!!

Aha, koukám, že Tebe baví víc výtvarka,… - Jo. A taky jezdím rád na víkendovky, Naposledy jsme byli v Sedloňově!! Bez rodičů a povídali jsme si o kytičkách, učili jsme se léčivé bylinky..

Díky za rozhovor.

Tak to je záznam rozhovoru s  19-letým Martinem, který pravidelně přicházel odpoledne do ORIONU na různé kroužky. Nejsou to kroužky obyčejné – jsou určené pro děti s různými typy postižení – nejen tělesným, ale mentálním. Souhrnně se tyto aktivity nazývají Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi – v pojetí ORIONU – pro rodiny s dětmi s postižením – od 1 do 26 let. Každou aktivitu vedou jednotliví odborníci, vždy mají připravený pro děti program, který je ale zábavnou formou něčemu učí – formou hry se každé dítě může zapojit a trénovat nové dovednosti. Dětem pomáhají osobní asistenti a tak opravdu i dítě s těžším postižením může vytvořit pěkný obraz, obrázek či výrobek. Ale také naučit se novou písničku nebo tanec. Dále se tu nabízí pravidelné cvičení pod dohledem fyzioterapeutky, o které je také zájem. Proč děti využívají nabídku aktivit v ORIONU? No přece proto, aby mohly někam chodit, být se svými kamarády a vrstevníky – právě tak, jako jejich „zdraví“ kamarádi, kteří využívají velkou škálu kroužků například v Domech dětí. V ORIONU mají bezbariérové bezpečné prostředí, mají k dispozici různé kompenzační pomůcky, se kterými se učí pracovat, pomáhají jim asistenti zvládat danou aktivitu, takže děti nemusí sedět doma před televizí či počítačem a hlavně pro ně připravují aktivity buď speciální pedagogové či odborní pracovníci, kteří umí pracovat s dětmi s postižením, jsou informovaní o specifikách jednotlivých handicapů.

Rodiče dětí s postižením využívají možnosti konzultací s psycholožkou, která často pomáhá rodičům objasnit příčiny chování jejich dítka, které bývá jiné, než u dětí zdravých. Vyslechne je a společně hledají cesty, které jim pomohou se vzájemně více pochopit a přiblížit. O tyto konzultace bývá velký zájem – o tom svědčí rychle obsazované termíny konzultací. Stejný zájem je i o konzultace se speciální pedagožkou, kdy rodiče využívají poradenství ohledně školy, školní docházky. Pro ně ORION nabízí také vzdělávací přednášky, zaměřené na problematiku osob s handicapem a problémy osob pečujících o osobu s postižením. Společně také absolvují různá jednodenní či vícedenní setkání - je to pro ně možnost setkat se s lidmi, kteří řeší podobné problémy jako oni, takže si mohou vzájemně předávat informace a rady.

Denně se v ORIONU vystřídá přes 30 dětí. Je to poměrně velké množství na to, jak je náš okres malý. Přijíždí sem děti z celého regionu – od Dobrušky, Kostelce, Vamberka či Rokytnice. Celkem využívá služby přes 60 rodin. Financovat tuto službu je poměrně náročné – tým pracovníků se tomuto úkolu věnuje s velkým nasazením a vždy pomalu dávají dohromady požadovaný obnos na zajištění programů. Sociálně aktivizační služby jsou součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji.

Kontakt:

Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION

Javornická 1581, 516 01 Rychnov nad Kněžnou

Telefon: 494 53 00 79

e-mail: OS.ORION@seznam.cz

web:http://www.os-orion.eu