Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Zlobivé děti z Nového Města nad Metují procházejí městem plným nečekaných nástrah a překvapení

10. 4. 2013 Autor: Jan Souček

Hradec Králové – Od začátku roku běží v Královéhradeckém kraji nový program pro děti z problémových rodin Triangl 2. Nabízí dětem každotýdenní setkání s průvodcem – lektorem. Děti procházejí městem a seznamují se příběhy, které je mohou v životě potkat, objevují se témata lásky, štěstí, domova ale také problémy závislostí a agresivity, chudoby citové i hmotné. V prvních měsících roku 2013 se rozběhlo více než deset takových skupin v různých částech Královéhradeckého kraje.

Hradec Králové – Od začátku roku běží v Královéhradeckém kraji nový program pro děti z problémových rodin Triangl 2. Nabízí dětem každotýdenní setkání s průvodcem – lektorem. Děti procházejí městem a seznamují se příběhy, které je mohou v životě potkat, objevují se témata lásky, štěstí, domova ale také problémy závislostí a agresivity, chudoby citové i hmotné. V prvních měsících roku 2013 se rozběhlo více než deset takových skupin v různých částech Královéhradeckého kraje.

„Program se mi líbil, hlavně ta výroba placek, kdy si každý mohl placku vyrobit a odnést, pochlubit se s ní doma,“ říká třináctiletý Péťa z Nového Města nad Metují. Za tímto „vyznamenáním“, byla však každotýdenní práce s lektorem, při které museli děti ukázat své schopnosti reagovat na nenadálé situace a společně s ostatními dětmi je řešit tak, aby celá „výprava“ neskončila ztracena v  hloubi polorozpadlého města. Dobrým výsledkem jejich snahy je skutečnost, že během městské výpravy se žádný člen skupiny v labyrintu neztratil. Děti si společně prošly šestnáct etap cesty spojenými jedinečnými příběhy. V programu Triangl 2 se musely vyrovnat s reálnými problémy a najít vlastní řešení situace „Podle Péti a mnoha dalších dětí se nám program opravdu povedl,“ říká Jan Souček vedoucí Trianglu, a dodává „děti byly do skupiny vybrány ve spolupráci s Novoměstským OSPODem a rodinami dětí.“

K čemu tedy a komu především slouží nový program Triangl 2? Program je mimo jiné příležitostí pro využití volného času dětí, mající opakované problémy doma i v komunitě. Jaké možnosti nabízí cesta s průvodcem městem plným nástrah každodenního života? Především je třeba říci, že v programu není jednoznačně správných odpovědí. Každé téma nabízí možnost individuálního rozhodnutí se všemi důsledky z jejich konkrétního rozhodnutí vyplývající.

Ve výše uvedeném Novém Městě nad Metují proběhly hned dvě skupiny Trianglu

Zkušenosti s programem budou moci všichni zúčastnění vyhodnotit se studenty Hradeckého Ústavu sociální práce, kteří na téma programu Triangl sepíší své rigorózní práce.

Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Více informací poskytne:

Mgr. Jan Souček

vedoucí střediska Triangl

Mobil.:776382047

E-mail: triangl@salinger.cz  

www.salinger.cz  


Informace o středisku Triangl:

V sociálně aktivizační službě pro rodiny s dětmi Triangl, poskytujeme pomoc a podporu rodinám v Královéhradeckém kraji, jejichž vývoj je ohrožen v důsledku dopadů obtížné životní situace, kterou rodiče nedokážou sami bez pomoci překonat, a u kterých existují další rizika ohrožení jejich vývoje. Nabídkou odborných sociálních služeb směřujeme ke stabilizaci rodinné situace uživatelů a pracujeme s nimi především v jejich přirozeném prostředí rodiny. Ve spolupráci s rodinou pomáháme cíleně řešit problémy dětí ve výchovné oblasti.

V našem úsilí spolupracujeme s dalšími službami a institucemi tak, aby naše služba byla dostatečně efektivní a naplňovala naše poslání.

Program Triangl 2

Je určen dětem a mladistvým ve věku 10 – 18 let, kterým byl tento program doporučen sociálními pracovníky z oddělení sociálně právní ochrany dětí, z jiných spolupracujících organizací, případně na žádost rodičů. V programu Triangl pracujeme s dětmi a dospívajícími, kteří porušují společenské normy a kteří často jednají protiprávně.

Cílem je vést tyto děti a mládež skrze motivaci a podporu ke změně jejich postojů a k získávání takových znalostí a dovedností, které je povedou k zodpovědnějšímu a smysluplnějšímu způsobu života. Program je realizován ve formě skupinových sezení či individuálních konzultací, zpravidla probíhá po dobu šesti měsíců. Tematicky je zaměřen na posílení volních a rozpoznávacích schopností klientů, tzn. schopnosti úspěšně řešit konfliktní a jiné zátěžové situace, vedle toho o schopnost volit správné a společensky akceptovatelné cíle.