Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Spolupráce s Tadeášem v ambulantní formě služby Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Modrý pomeranč

25. 4. 2024 Autor: Salinger

NZDM Modrý pomeranč, organizace Salinger, z.s. v Hradci Králové je sociálně preventivní službou, která doprovází děti a dospívající na jejich životní cestě k dospělosti. Sociální pracovníci střediska přináší formou kazuistiky příklad dobré praxe dlouhodobé spolupráce s klientem, která ukazuje jeden z častých jevů, objevující se u dětí v současné době plné různých tlaků a stresorů. Poukazuje tak na důležitost včasné péče a individuálního přístupu ke každému dítěti a dospívajícímu.

Tadeáš přichází do NZDM na doporučení spolužáka. Je mu 11 let a potřebuje pomoci s domácím úkolem z matematiky. Prostor klubu i přístup pracovníků se mu natolik zalíbí, že přijde i podruhé, potřetí atd. Vzájemně se poznáváme, navazujeme bližší vztah, začínáme si důvěřovat. Tadeáš začíná mluvit o svém nízkém sebevědomí i o tom, jak se cítí ve škole. Spolužáci ho provokují, smějí se mu kvůli tomu, že je „malý“, někdy ho i sprostě uráží. Uživatel tento vzorec přejímá a svěřuje se pracovníkovi: "přepere mě i holka, jsem malý, slabý, k ničemu". Tadeáš nemá dobrou zkušenost s tím, že by mu někdo pomohl ani doma ani ve škole. To se ale mění v NZDM.

S Tadeášem začínáme pracovat na zvýšení sebevědomí, ocenění se a změně přístupu k vlastnímu tělu. Pracovníci posilují Tadeášovo sebevědomí oceňováním jeho vlastností i schopností, které při různých volnočasových i preventivních aktivitách využívá (trpělivost, obětavost, snaživost…). Zároveň je Tadeáš veden k tomu, aby se pochválil, řekl, co udělal dobře a v čem by se mohl zlepšit. Povídáme si o vrstevnických vztazích, spolužácích, trénujeme, jak v konkrétní konfliktní situaci reagovat. S Tadeášem nacvičujeme asertivní techniky. Jdeme společně do silových her, kde se uživatel musí vydat (například skrze antiagresivní hru s palicemi a štíty).

Po půlroce probíhá s Tadeášem rozhovor, kde je teď, jak se cítí, co se mu daří a co ne. Tadeáš se cítí mnohem lépe, je sebevědomější. Ve škole se situace uklidňuje, je za to moc rád. Jeho vyšší sebevědomí se projevuje i v NZDM. Iniciuje aktivity na klubu, do kterých zve další klienty služby. Vymýšlí nové aktivity, vytváří kvízy, provází ostatní klienty různými soutěžemi a dokonce organizuje celou odpolední akci.

Přichází nový školní rok a u Tadeáše ve třídě se objevují nové konflikty, které poznamenávají i jeho. Dostává se opět do kolotoče provokací a ubližování, je pro něj těžké přiměřeně emočně reagovat. Spolupráce v NZDM nekončí, ale nabývá nových rozměrů. S Tadeášem řešíme krizové situace, kdy je pro něj těžké ovládat své emoce, trénujeme přiměřené reakce, otvíráme opět téma asertivity.

Tadeáš nachází v NZDM bezpečný přístav, kde se může vyjádřit, může být sám sebou – hravý, smějící se, akční, bez nálady, plakající, naštvaný, prostě tak, jak se zrovna cítí. Pro Tadeáše je NZDM útočiště, kde ho nikdo nesoudí, a kde se může poradit, pobavit a uklidnit.

Kontakt:

Mgr. Lucie Melichárková
Vedoucí střediska NZDM Modrý pomeranč, Salinger, z.s
Telefon: 777 041 030
Email: nizkoprahove.centrum@salinger.cz
www.salinger.cz