Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Zase jeden normální život

10. 4. 2013 Autor: Jan Dvořák

Nakoupit si nebo si uvařit, na co mám zrovna chuť, posedět doma s kávou, usínat ve vlastní posteli, vracet se někam, kde tomu říkám domov. To jsou věci, které většina z nás bere jako samozřejmost. Paní Zdenka však tyto věci může za samozřejmost považovat až nyní, a to díky podpoře samostatného bydlení nazvané Takový normální život. Tuto sociální službu pro lidi s mentálním postižením již několik let provozuje občanské sdružení Pferda.

Do podpory samostatného bydlení přichází z ústavního zařízení, které však i přes veškerou snahu a profesionální na vše nestačí. Téměř celý život před umístěním do ústavního zařízení prožila Zdenka se svou rodinou, která zde ale už není. O to víc však Zdenka toužila mít zase svůj vlastní domov a určitou míru volnosti. To se jí splnilo a stala se tak již sedmým uživatelem podpory samostatného bydlení, která díky asistenci umožňuje lidem s lehkým mentálním, kombinovaným a jiným zdravotním postižením žít život pokud možno co nejvíce podobný tomu, který žijí lidé z většinové společnosti.

A s čím potřebují pomoci uživatelé ve službě Takový normální život nejčastěji? Většina uživatelů potřebuje asistenci při jednání s úřady, využívání veřejných služeb, při získávání informací. Profesionální pomoc občanského sdružení Pferda využijí i při práci s internetem, hospodaření s penězi a nakupování nebo při péči o domácnost. Nejen pro Zdenku, ale i pro ostatní uživatele této služby je to způsob, jak zdolat některé své nejistoty a žít přitom „normálně“ jako ostatní.

Projekt je financován z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.