Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Tréninkový byt se opět otevřel i pro veřejnost

23. 5. 2013

Je čtvrtek 11. dubna před 9 hodinou ranní a do Tréninkového bytu míří první návštěvníci, kterými jsou studenti z odborného učiliště a praktické školy Žamberk.

Oni stejně jako další příchozí v průběhu dne z řad potenciálních zájemců o službu, uživatelů a pracovníků jiných sociálních služeb nebo institucí, měli možnost shlédnout, jak to v takovém Tréninkovém bytě vypadá, kdo, co a jak se v něm vlastně trénuje. Po celý den byli přítomni i uživatelé Tréninkového bytu Zuzka a Martin, kteří se stejně jako další čtyři uživatelé připravují skrze intenzivní nácvik na zapojení do běžného života.

Návštěvníci tak viděli, jak se Zuzka a Martin připravují k nákupu surovin na vaření, jak nacvičuji hospodaření s penězi, učí se prát a žehlit, vaří oběd a mnoho dalších činností spojených s aktivitami v domácnosti, která vyžaduje péči i v Tréninkovém bytě, kam sice uživatelé dochází pouze ambulantně, ale i přesto se na 6 hodin denně stává jejich fiktivním domovem, o který je třeba se starat. Ke zhlédnutí byla připravena i řada metodických pomůcek a materiálů, které pracovníci používají každodenně při praktické výuce a nácviku jednotlivých dovedností.

Protože na Tréninkový byt navazuje v rámci občanského sdružení Pferda i služba Takový normální život, součástí dne otevřených dveří bylo i představení podpory samostatného bydlení, která je v Královéhradeckém kraji jednou z mála šancí lidí s lehkým mentálním postižením na „normální život“, pokud chtějí a mohou žít s menší dopomocí ještě o něco samostatněji.

Den otevřených dveří proběhl v příjemné atmosféře už kvůli samotným příchozím, které činnost v Tréninkovém bytě opravdu viditelně zajímala, živě s pracovníky diskutovali o řadě témat spojených s integrací lidí s mentálním postižením do společnosti a odcházeli nejen s osvětlením toho, k čemu slouží Tréninkový byt, ale i s přáním jeho pracovníků, aby se tyto informace dostaly i k dalším kolegům a uživatelům, které by tato činnost mohla zajímat.