Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Síť sociálních služeb postupně získá novou podobu

29. 11. 2013 Autor: Mgr. Jiří Zeman

Stabilní a objektivní financování sociálních služeb je cílem aktivit projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji III, realizovaného Královéhradeckým krajem. Popisy sociálních služeb pomohou zpřesnit podobu sítě sociálních služeb v kraji. Popisy vznikají na základě údajů z vykazování dat v aplikace benchmarking a výkazu MPSV, které jsou vyjasňovány na schůzkách s poskytovateli sociálních služeb. Od června 2013 proběhlo více než dvacet setkání s poskytovateli sociálních služeb v jejich zařízeních.

Cílem těchto setkání je popsat zajištění sociálních služeb a vyjasnit si některé údaje, které poskytovatelé o sobě uvádí do benchmarkingové aplikace a aplikace ministerstva práce a sociálních věcí. Dojde tak k vymezení personálního zajištění služeb a vyjasnění dalších otázek spojených s poskytováním a financováním sociálních služeb. Tyto údaje pak budou překlenuty do nového vymezení sítě sociálních služeb.

Součástí aktivit Královéhradeckého kraje financovaného z projektu Rozvoj III je také zkvalitnit datovou základnu o sociálních službách. Data ve výkaznictví obsahují částečné zkreslené informace, dílem způsobené chybami při vyplňováním nebo nejasnou metodikou. V rámci stávajících aktivit došlo k narovnávání dat o sociálních službách, tato data pak byla podkladem k aktualizaci Sítě veřejně podporovaných sociálních služeb.

Součástí projektu je také doplnění finančních analýz sociálních služeb, které podpoří stanovení optimální vyrovnávací platby, respektující objektivní rozdíly mezi jednotlivými sociálními službami. Zpřesněné výpočty vyrovnávacích plateb pro veřejně podporované sociální služby budou zveřejněny v měsíci říjnu. Výstupy projektu by tak podpoří stabilitu poskytovaných sociálních služeb i objektivní a hospodárné financování sociálních služeb z veřejných rozpočtů.

Tato aktivita je součástí individuálního projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji III, je financována z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.