Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Občanské sdružení Salinger reaguje na potřeby klientů sociálními byty

29. 11. 2013

Hradec Králové – Občanské sdružení Salinger nabízí svým klientům čtyři „sociální byty“. Správu bytů a systematickou práci s ubytovanými zajišťují terénní sociální pracovníci Komunitního centra Amaro Phurd - Pražská. V současné době jsou všechny bytové jednotky plně obsazené a spolupráce rodin s pracovníky se těší vzájemné spokojenosti.

Bydlení, jakožto zakázku klienta sociálně aktivizační služby, řeší sociální pracovníci každý den. Ve své práci se však oni i rodiny setkávají s diskriminací klientů z důvodu etnické příslušnosti, s problémy získat ubytování pro mladé rodiny s dětmi, neúplné rodiny či vícedětné rodiny. „Rozhodli jsme se reagovat na opětovné zakázky našich klientů a vytvořili jsme prostor, ve kterém rodiny získají potřebné návyky spojené s péčí o domácnost a to v takové míře, aby byly schopné se posunout dál a osamostatnit se“, říká vedoucí střediska Mgr. Miroslava Vtípilová. Proto Občanské sdružení Salinger uzavřelo se Statutárním městem Hradec Králové smlouvu na čtyři bytové jednotky, které od začátku roku 2013 dále podnajímá svým klientům.
Zájemce o byt musí podat žádost a přidělení bytu podléhá přísně nastaveným kritériím. Stěžejními body jsou platební schopnost rodiny, minimálně roční vazba k Hradci Králové (bydlení, zaměstnání, školní docházka dětí), doporučení sociální služby či jiné instituce a další. Po získání bytu je rodina vázána aktivní spoluprácí s terénními sociálními pracovníky, kteří spolu s rodinou nastavují individuální plán, dohlíží nad včasnými platbami nájmu i energií a nad dodržováním pravidel. Pro každého to znamená něco jiného. Některé rodiny začínají tím, že se učí správně hospodařit s penězi, jiní pracují na hledání zaměstnání, aby zlepšily své finanční možnosti, jiní si dávají do pořádku své závazky vůči městu. Na přísně nastavený režim není pro klienty jednoduché si hned zvyknout. Po půlroční spolupráci však za sebou oni a pracovníci vidí mnohé úspěchy, i když cesta k nim nebyla vždy jednoduchá. „Některá pravidla pro sociální byty jsou opravdu přísně nastavená, ale s pomocí pracovníků je to dobré a vždycky všechno vyřešíme“, říká nájemník Martin Duna.
Rodiny mohou byt obývat maximálně dva roky. Do té doby by si měly za pomoci sociálních pracovníků najít vlastní bydlení. Za účelem postupného zpřístupnění cesty na trh s komerčními byty zahájila Komunitní centra Amaro Phurd – Pražská a ZIP spolupráci s realitními kancelářemi. Do budoucna by mohly mít tyto byty své místo v koncepci vícestupňového bydlení, kterou nyní město Hradec Králové vytváří.

Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Podrobné informace poskytne: Mgr. Miroslava Vtípilová
vedoucí střediska
Komunitní centrum Amaro Phurd – Pražská

Mobil: +420 777 807 051
E-mail: kc.prazska@salinger.cz
www.salinger.cz