Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Nová příležitost pro zájemce o dobrovolnickou pomoc seniorům

8. 6. 2012

(HRADEC KRÁLOVÉ) Dobrovolnická agentura při diecézní charitě nově navázala spolupráci s Domovem důchodců na Novém Hradci Králové v oblasti dobrovolnictví. V Domově se dobrovolníkům nabízí prostor pro volnočasové činnosti se seniory, kteří často trpí nedostatkem sociálních kontaktů a aktivity. „V Domově důchodců se naskýtá možnost zapojit větší počet dobrovolníků, kteří budou seniorům dělat společnost v podobě vycházek, rozhovorů, čtení nebo hraní společenských her. Z řad veřejnosti se nám zatím přihlásilo 6 kandidátů o dobrovolnictví v tomto zařízení a očekáváme jejich nárůst,“ upřesňuje koordinátorka dobrovolníků Mgr. Tereza Štaudová.

(HRADEC KRÁLOVÉ) Dobrovolnická agentura při diecézní charitě nově navázala spolupráci s Domovem důchodců na Novém Hradci Králové v oblasti dobrovolnictví. V Domově se dobrovolníkům nabízí prostor pro volnočasové činnosti se seniory, kteří často trpí nedostatkem sociálních kontaktů a aktivity.

„V Domově důchodců se naskýtá možnost zapojit větší počet dobrovolníků, kteří budou seniorům dělat společnost v podobě vycházek, rozhovorů, čtení nebo hraní společenských her. Z řad veřejnosti se nám zatím přihlásilo 6 kandidátů o dobrovolnictví v tomto zařízení a očekáváme jejich nárůst,“ upřesňuje koordinátorka dobrovolníků Mgr. Tereza Štaudová.

Dobrovolníci budou do Domova docházet v rámci programu Gabriel, který agentura dále realizuje také v zařízení pro zdravotně postižené Daneta a v Domově V Podzámčí v Chlumci nad Cidlinou. „Nová spolupráce nás těší a věřím, že dobrovolníci budou pro Domov přínosem v podobě zkvalitnění života jeho klientů a usnadnění práce personálu. Aktuálně je naším cílem integrovat do zařízení 10 dlouhodobých dobrovolníků,“ dodává Mgr. Zuzana Radoňová z Dobrovolnické agentury. Na zájemce o dobrovolnictví nejsou kladeny výrazné nároky, hlavním předpokladem je zájem a nadšení, kladný vztah k lidem a odpovědný přístup. Vítány jsou pak různé dovednosti, například výtvarné nebo hudební, které dobrovolník může uplatnit při aktivitách s klienty.

Na nové dobrovolníky čekají také obyvatelé Domova V Podzámčí, který, jak poznamenává Mgr. Zuzana Radoňová, „nabízí přátelské prostředí, možnost seberealizace a podporu pracovního týmu. Aktivity v rámci sociálních služeb pro seniory se dobrovolníkům vrátí v podobě příjemně a užitečně strávených chvil, osobního rozvoje a nových kontaktů.“

Agentura se dále zaměřuje na dobrovolnickou práci s imigranty a s dětmi a mládeží. Dobrovolníkům poskytuje proškolení, pojištění a další potřebný servis. Nabízí průběžné doprovázení nebo zprostředkování dobrovolnické služby v Charitě i v dalších organizacích, do kterých dobrovolníky vysílá. Kromě výše jmenovaných organizací spolupracuje dále s Oblastní charitou Hradec Králové, Občanským sdružením Salinger a Občanským sdružením Podzámčí z Chlumce nad Cidlinou. Do dobrovolnických programů se dosud zapojilo celkem 43 dobrovolníků.

Přijďte se seznámit s naší činností na festival sociálních služeb do kampusu Univerzity Hradec Králové v pátek 8. 6. 2012 od 10:00 do 17:00 hodin. Těšíme se na setkání s Vámi!

Dobrovolnická agentura při Diecézní charitě Hradec Králové působí v rámci projektu Královéhradeckého kraje „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II“. Projekt je financován z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Více informací najdete také na www.hk.caritas.cz.

Kontakt: Jana Karasová, propagace a tisk

Diecézní charita Hradec Králové

tel.: 495 063 135

e-mail: jana.karasova@hk.caritas.cz

web: www.hk.caritas.cz