Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Když se řekne sociální rehabilitace, co se Vám vybaví? Málokdo si dokáže představit, o co se vlastně jedná.

10. 6. 2013 Autor: Bc. Petra Novotná

Většina z nás zkusí rozebrat slova „sociální“ a „rehabilitace“ jako „určitou společenskou pomoc“ a „nápravné cvičení“. Účastníci sociální rehabilitace by se tedy podle této definice měli naučit zvládat základní věci a zároveň se dostat do společnosti.

Ráda bych Vám vysvětlila, jak sociální rehabilitace funguje a pro koho je určena.

Sociální rehabilitace je zaměřena jak na osoby tělesně a mentálně postižené, tak i s duševním onemocněním. Místo toho, aby tito lidé zůstávali celé dny doma, mohou pravidelně docházet do našeho centra Život bez bariér od pondělí do pátku od 7 do 15 h, a to zdarma. S každým se snažíme pracovat zvlášť, podle jeho požadavků sestavujeme individuální plán a zároveň se snažíme jednotlivce začlenit do skupin. Uvedu několik příkladů. Někdo se chce naučit vařit a postarat o domácnost. Jiný by se rád naučil jakýmkoli novým věcem a rád chodil na určité akce, protože sám by se nikam nedostal. Další by se chtěl naučit, jak se starat o finance, jak pracovat s počítačem atd. Hlavní je, že každý je v kolektivu, nikdo není sám. I to je někdy hlavní požadavek, někteří jsou rádi, že k nám mohou chodit, aby nebyli celý den sami.

Jak bylo již naznačeno, také pořádáme kulturní akce, výlety, exkurze a podnikáme různé sportovní aktivity, např. chodíme plavat, na vycházky atd.

Za pracovníky našeho centra mohu uvést, že každému se snažíme nejen pomoci získat větší sebedůvěru při začlenění do společnosti, ale také najít jeho smysl života, protože každý, ať je jaký je, si zaslouží být šťastný. Odvážím se i tvrdit, že každý, kdo k nám přijde, se rád zapojí do našich činností a postupně najde své uplatnění jak u nás, tak ve svém životě.

Od 1.1.2013 je jedna ze služeb občanského sdružení Života bez bariér - Sociální rehabilitace - financována z projektu Služby sociální prevence v Královehradeckém kraji II. Tento projekt je podpořen z Evropského fondu (ESF) prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) a státního rozpočtu.