Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Informování o nabídce sociální pomoci pro vybrané skupiny obyvatel Královéhradeckého kraje

12. 9. 2012

V rámci individuální projektu „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II“, který je financován z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR, došlo v období od března 2012 do srpna 2012 k realizaci aktivit vedoucích k informování o nabídce sociální pomoci pro vybrané skupiny obyvatel Královéhradeckého kraje: • Informování o pomoci osobám pečujícím o seniora, • Informování seniorů závislých na pomoci druhé osoby, • Informování osob pečujících o dospělého člena domácnosti.

V rámci těchto aktivit byly vytvořeny informační brožury pro seniory závislé na pomoci druhé osoby, pro osoby pečující o seniory a pro osoby pečující o dospělého člena domácnosti. Všechny tyto tři typy informačních brožur mají formát A5, rozsah cca 30 stran a poskytují informace o možnostech sociální pomoci pro danou cílovou skupinu. Brožury byly vyhotoveny v nákladu 10 000 ks (celkem tedy 30 000 ks) a v průběhu měsíců červen, červenec a srpen probíhala distribuce brožur do cca 120 organizací (za všechny tři brožury celkem cca 350 distribučních míst – městské úřady, úřady práce, oblastní a městské nemocnice, poliklinika, spolky ČČK a další předem vytipovaná místa) s cílem zajištění snadné dostupnosti informačních brožur co nejširšímu spektru zájemců z řad široké veřejnosti.

Všechny tři informační brožury jsou také od měsíce června dostupné v elektronické verzi na webových stránkách Královéhradeckého kraje – www.kr-kralovehradecky.cz pod názvem „Nejsem na to sám! Informování seniorů závislých na pomoci druhé osoby“, „Nejsem na to sám! Informování o pomoci osobám pečujícím o seniora“ a „Nejsem na to sám! Informování osob pečujících o dospělého člena domácnosti“.

Jednou ze zásadních aktivit informování o nabídce sociální pomoci pro vybrané skupiny obyvatel Královéhradeckého kraje byla realizace celkem 31 informačních besed s cílem představení informačních brožur zástupcům cílových skupin. Pro každou cílovou skupinu bylo uskutečněno 10 besed v různých městech Královéhradeckého kraje (pro cílovou skupinu osob pečujících o seniora bylo uskutečněno 11 besed). Na těchto besedách byla představena informační brožura, informace v ní obsažené a následně na základě dotazů účastníků besed probíhala diskuse.

Na základě převážně pozitivních ohlasů v rámci prováděné distribuce informačních brožur a realizovaných informačních besed lze zhodnotit realizaci všech těchto aktivit vedoucích k informování o sociální pomoci na území Královéhradeckého kraje jako úspěšnou.

Veškeré aktivity související s informováním o nabídce sociální pomoci pro vybrané skupiny obyvatel Královéhradeckého kraje byly ukončeny dne 31. 8. 2012.

Ing. Petra Skácelová, Institut projektového řízení a.s.