Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Financování sociálních služeb z individuálního projektu má již první měsíce úspěšně za sebou

4. 6. 2013 Autor: Jiří Zeman

Dvacet dva služeb sociální prevence v Královéhradekém kraji využívá podpory projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II již 5 měsíců. Díky projektu tak služby poskytly pomoc více než 1 000 klientům a přispěli tak k jejich zapojení do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti. Služby se věnují zdravotně postiženým, osobám bez domova nebo rodinám s dětmi.

Sociálně aktivizační služba Triangl provozovaná Občanským sdružením Salinger, je jednou ze šesti služeb pro rodiny s dětmi podpořených projektem. Od ledna letošního roku poskytly své služby sanace rodiny ve 43 domácnostech. „Usilujeme o to, aby rodiny mohly žít pohromadě a vychovávat svoje děti,“ říká Jan Souček, vedoucí střediska Triangl. Faktorů, které ohrožují rodinu, je celá řada. Rodiny často řeší problémy s dluhy, chybí jim také odpovídající bydlení, v řadě případů rodinám chybí kompetence v oblasti péče o domácnost a výchovu dětí. Často řešíme důsledky konfliktního chování nebo nepravidelné školní docházky.

Služba sanace rodiny spolupracuje s úředníky sociálních odborů, zástupci obcí, exekutory nebo policií. Hlavně však pravidelně pracuje s rodiči a dětmi. „Do rodin dojíždíme zpravidla 2 až 4 do měsíce. Mezi hlavní úspěchy v naší práci patří pravidelná školní docházka nebo zlepšení školního prospěchu dětí, umožnění návratu dětí z ústavní výchovy, zamezení ztráty bydlení nebo nalezení vhodnějšího bydlení, zajištění pravidelných splátek úvěrů či zlepšení vztahů rodin s okolím,“ uvádí k výsledkům práce sociálních pracovníků Trianglu jejich vedoucí Jan Souček a dodává, že výsledků je dosahováno v horizontu několika měsíců i let.

Projekt podporuje také další služby, které podporují rodiny s dětmi. Mezi ně patří azylové domy v Trutnově, Náchodě a Hradci Králové, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi zaměřené na podporu rodin s dětmi v náhradní rodinné péči nebo rodin ohrožených sociálním vyloučením.

Projekt se zaměřuje na poskytování vybraných sociálních služeb dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (zejména služeb sociální prevence) a jejich dostupnost osobám sociálně vyloučeným nebo ohroženým sociálním vyloučením na území Královéhradeckého kraje, podporuje rozvoj kapacit těchto vybraných sociálních služeb, zaměřuje se na zefektivňování práce sociálních služeb - posilování zaměření na ohrožené skupiny, posilování spolupráce s dalšími partnery - orgány sociálně právní ochrany dětí, zaměstnavateli, návaznými službami, apod. Zajišťuje tak potřeby osob ohrožených sociálním vyloučením zejména prostřednictvím podpory při zapojení do ekonomického, sociálního a kulturního života.

Projekt je podpořen z Evropského sociálního fondu a rozpočtu České republiky částkou 91 709 340 korun a trvá od října 2012 do března 2015.