Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Finance z Individuálního projektu „Služby sociální prevence II v Královéhradeckém kraji“ podpoří služby Oblastní charity Hradec Králové

15. 3. 2013

(Hradec Králové) Pro následující období let 2013 – 2014 je provoz sociálních služeb Azylový dům, Intervenční centrum a Nízkoprahové denní centrum významnou měrou zajištěn díky financím z Individuálního projektu „Služby sociální prevence II v Královéhradeckém kraji“, financovaného z Evropského sociálního fondu EU a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Tato podpora je velmi významnou pomocí pro udržení kvality služeb v zařízeních Oblastní charity Hradec Králové - Domov pro matky s dětmi, Dům Matky Terezy, sociální zařízení pro lidi bez domova a Intervenční centrum pro osoby ohrožení domácím násilím.Trvání projektu : 1. 1. 2013 – 31.12. 2014.  

Projekt se zaměřuje na poskytování vybraných sociálních služeb, jejich dostupnost osobám sociálně vyloučeným nebo ohrožených sociálním vyloučením na území Královéhradeckého kraje. Jeho cílem je napomoci cílovým skupinám plně se zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti, zejména pak umožnit jejich vstup či návrat na trh práce, udržení se na trhu práce nebo přístup ke službám, které návrat na trh práce umožňují.

Intervenční centrum pro osoby ohrožené pro osoby ohrožené domácím násilím, nabízí pomoc lidem žijícím v Královéhradeckém kraji. Do jeho činnosti patří například poskytnutí akutní psychologické podpory, následné podpůrné psychoterapie, právního poradenství

a zprostředkování dalších služeb, dále osvěta a koordinace interdisciplinárních týmů.

Domov pro matky s dětmi. Služba „azylový dům“ je zde poskytována zletilým matkám (případně otcům) s dětmi, těhotným ženám starším 18 let. Služba zahrnuje poskytnutí ubytování, podmínek pro osobní hygienu a pro přípravu stravy, základní sociální poradenství, pomoc při uplatňování oprávněných zájmů i při upevnění kontaktu s rodinou a také zprostředkování návazných služeb. Je zde také možnost praní a žehlení prádla, půjčování hraček knížek, využití dětského hřiště a sportovních potřeb. Pro děti na středisku funguje volnočasový klub Mariánek a pro jejich matky (resp. otce) různé zájmové kroužky.

Dům Matky Terezy – středisko sociálních služeb pro lidi bez domova nabízí čtyři služby, které v návaznosti tvoří ucelený systém pomoci osobám na různém stupni společenského vyloučení. Podpořené z OP LZZ jsou dvě : Nízkoprahové denní centrum, které pomáhá zmírnit krizovou situaci a omezit zdravotní a sociální rizika lidem bez přístřeší. Lidé se zde mohou umýt, v případě nouze požádat o stravu a ošacení a využít nabídky sociálního poradenství. Služba funguje přímo na středisku a jako služba terénní. Pracovníci střediska se také snaží motivovat uživatele služby k samostatnému řešení jejich situace. Další podporovanou je služba Azylový dům. Její uživatelé si sami, nebo s pomocí pracovníků střediska, hledají přiměřené vlastní bydlení i pravidelný příjem a osvojují si schopnost využívat veřejné instituce. Neméně důležité je pro ně také získání vlastní životní vize a obnovení vztahů s jejich rodinou, příbuznými a blízkými. Služby mohou využít muži starší 18 let z Hradce Králové, Královéhradeckého kraje a v případě volné kapacity i celé České republiky a Evropské unie.

Kontakt:

OBLASTNÍ CHARITA HRADEC KRÁLOVÉ

Komenského 266, 500 03 Hradec Králové

Tel: 495 516 098, 777 721 641, IČO: 45979855

E-mail: och@hk.caritas.cz

http://www.charitahk.cz