Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Dobrovolnická agentura uspořádala pro dobrovolníky další vzdělávací pobyt

18. 7. 2012 Autor: Jana Karasová

Dobrovolnická agentura uspořádala pro dobrovolníky další vzdělávací pobyt, který se uskutečnil o víkendu od 22. do 24. 6. 2012 v Krkonoších. „I pomáhat se musí umět, a proto se dobrovolníci na kurzu učili, jak efektivně chválit klienty a také jak klientům vhodně sdělovat kritiku. Tyto dovednosti patří mezi zásadní pro motivaci a úspěšnou spolupráci s klienty, kterým dobrovolníci pomáhají“, přibližuje průběh a cíl výjezdního kurzu pro dobrovolníky Mgr. Zuzana Radoňová z Dobrovolnické agentury při Diecézní charitě Hradec Králové.

Druhého vzdělávacího pobytu se zúčastnilo 9 dobrovolníků, kteří pracují s dětmi (4), s cizinci (4) a se seniory (1). Jeho součástí byl také doprovodný program, pro který pracovnice agentury zvolily sebepoznávací aktivity a pěší výlet na úpatí Černé hory.

Dobrovolnická agentura se zaměřuje na dobrovolnictví pro imigranty, děti a mládež, seniory a lidi se zdravotním postižením. Aktuálně hledá především dobrovolníky pro práci se seniory do Domova důchodců na Novém Hradci Králové, dále pro aktivity s dětmi do středisek Občanského sdružení Salinger a dobrovolníky pro práci se seniory v chlumeckém Domově V Podzámčí.

Do dobrovolnických programů se dosud zapojilo téměř 50 dobrovolníků. „Momentálně se snažíme zvýšit počet kvalitně fungujících dobrovolníků v zařízeních pro seniory“, komentuje aktuální stav Mgr. Zuzana Radoňová. Agentura vysílá dobrovolníky do pomáhajících organizací a poskytuje jim proškolení, pojištění a další potřebný servis. Organizacím nabízí poradenství a podporu formou supervizí. Spolupracuje například s Občanským sdružením Salinger, s Domovem V Podzámčí v Chlumci n. Cidlinou, se zařízením pro zdravotně postižené Daneta, nebo s Oblastní charitou Hradec Králové.

S činností dobrovolnického centra se mohli občané Hradce Králové blíže seznámit například na festivalu sociálních služeb „Poznejme se navzájem“, který se konal 8. 6. 2012 v prostorách UHK.

Dobrovolnická agentura při Diecézní charitě Hradec Králové působí v rámci projektu Královéhradeckého kraje „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji II“. Projekt je financován z ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Více také na www.hk.caritas.cz.

Kontakt:

Jana Karasová, Diecézní katolická charita Hradec Králové

tel.: 495 063135, 731 402 274, jana.karasova@hk.caritas.cz