Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Děkujeme všem

8. 3. 2013 Autor: S. Blanka Krajčíková, sociální pracovnice STD

Sociálně terapeutické dílny dne 16. 4. 2013 slaví 2 roky od svého vzniku.

Nová sociální služba Farní charity Dvůr Králové nad Labem byla na začátku provozována v prostorech Farního úřadu, a to v dopoledních hodinách, aby nepřekážela dětem přicházejícím po škole do klubu Střelka. Po úspěšném jednání se zastupiteli města se za pár měsíců dílny mohly přestěhovat do nových prostor na Nám. TGM 40, které 14. 11. 2011 veřejně požehnal o. J. Czekala MSF. S velkým nadšením se pustili charitní pracovníci do své nové, průkopnické práce. Opatrná mapování možností klientů a potřeb veřejnosti se postupně měnila na odvážná rozhodnutí vnášející do kvality poskytování (sociální) služby čím dál tím více světla a jistoty.

V průběhu dvou let se postupně vytvořilo celkem 5 pracovních dílen, jejichž činnost se nejvíce osvědčila – dílna ručních prací, dílna kuchyňských prací, zahradní dílna, dílna úklidových prací a šicí dílna. V nich se lidé, z důvodu svého handicapu omezeni v schopnosti dalšího vzdělávání a prakticky vyloučeni i z chráněného trhu práce, mohli pracovně realizovat (dle svých možností, potřeb a svým pracovním tempem). Pod dohledem asistentek vyráběli předměty a dárky - a to různými technikami a metodami - nejprve jednoduché, později složitější a profesionálnější. Kromě prvních velikonočních ozdob, dušičkových vazeb, adventních věnců, obrázků a květináčů zdobených ubrouskovou technikou, se sortiment výrobků rozšířil o chňapky, levandulové polštáře a srdíčka ušitá v šicí dílně, založené teprve v dubnu loňského roku. V rámci činnosti dílny ručních prací klienti dále vyráběli leptané svícínky a krabičky „3 in 1“ s univerzálním a vánočním motivem.

Díky kontaktům ředitelky Farní charity s veřejností se na STD obrátily jednotlivé instituce se svými zakázkami. Klienti dílen ochotně zhotovili dárky pro hosty z Německa pěveckého sboru Záboj. Vyzdobili také místnost patřící firmě RATH žárotechnika spol. s r.o. ve Verdeku, kde setkání pěveckých sborů probíhalo, a v dílně kuchyňských prací upekli perníčky s hudebním motivem. Měli radost, když se jim podařilo zhotovit historický nábytek (v životní velikosti) z bytu rodiny Zmrzlíkových z kostelní věže. Zakázku zadal p. farář Czekala. Oblíbenou činností dílen je také pravidelná údržba záhonu kolem zastávky Starobucké Debrné v obci Nemojov.

Největší výzva, kterou dílny nenechaly nevyužitou, byla úspěšně završena koncem září loňského roku. Naše město, v rámci projektu „Poznáváme život v EU“ zastřešující Sdružení pro spolupráci se zahraničím, navštívili zástupci partnerských měst z Francie a Itálie. Právě pro ně, jak i pro domácí hosty, dílny dva měsíce pečlivě vyráběly suvenýry a dárky. Ručně vyráběné ozdobné svícínky zkrášlovaly místnost, ve které slavnostní raut probíhal.

Rozvíjejíci se kvantita i kvalita vyrobeného zboží se stala impulsem prezentace výrobní činnosti dílen na veřejnosti, a to prostřednictvím účastí na jednotlivých prodejních akcích v našem městě a v jeho blízkém okolí. V červenci r. 2012 se dílny poprvé účastnily Svatoanenských zahradních slavností v Žirči a v říjnu, u příležitosti Mezinárodního dne seniorů, měly v Hankově domě svůj první stánek. Koncem každého roku se Sociálně terapeutické dílny pravidelně účastní místních vánočních trhů. Své výrobky také nabízí před Velikonoci v kostele sv. J. Křtitele na prodejní výstavě a celoročně si můžete vybrat památku v městském Informačním centru v Podloubí a v Penzionu Za vodou.

Také díky mnohým dobrodincům se mohly v dílnách v průběhu dvou let rozběhnout cílené dlouhodobé aktivity, které z hlediska rozvoje a propagace měly největší význam a smysl. Nejde tu však jen o komerční zviditelnění sociální služby. V první řadě mám před očima osoby s postižením, které si svou tichou, trpělivou a vytrvalou prací právem zaslouží náš obdiv a vděčnost. Největší radost mají ve chvíli, kdy jejich práci někdo potřebuje a současně respektuje jejích handicap. Pracovali tak, jak dokážou, ze všech sil a z celého srdce, jak bylo možné pozorovat. Za ně a jejich jménem děkuji všem, kteří se na Sociálně terapeutické dílny od začátku své existence až dosud s důvěrou obrátili.

(V případě zájmu si výrobky STD můžete zakoupit přímo v sídle dílen na Nám. TGM 40, objednat na t.č. 731 401 417 nebo prohlédnout na www.charita.dk/STD).


Kontakt:

Farní charita Dvůr Králové nad Labem

Sociálně terapeutické dílny

Nám. T. G. Masaryka 40

544 01 Dvůr Králové n. L.

mobil: 731 401 417 (sociální pracovnice),

tel.: 491 616 360 (dílna)

email: socterapdilna@gmail.com

www.dk.charita.cz