Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Benchmarking sociálních služeb: provoz aplikace, tvorba metodik a provedení analýz

15. 10. 2009

Realizace zakázky „Benchmarking sociálních služeb: provoz aplikace, tvorba metodik a provedení analýz“ v rámci individuálního projektu „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji“ byla zahájena v únoru 2009. V úvodu projektu byla aktualizována metodika a databázová aplikace pro benchmarking sociálních služeb, která byla připravena v rámci předchozího projektu SROP „Vytváření místního parnerství – benchmarking sociálních služeb Královéhradeckého kraje“, uskutečněného v letech 2006 – 2008, na základě podnětů a doporučení poskytovatelů sociálních služeb a požadavků OSVZ KÚ KHK. Byl vypracován nový Manuál obsluhy softwarové aplikace – písemný postup pro vkládání dat a využití dalších funkcí pro využití aplikace.

Realizace zakázky „Benchmarking sociálních služeb: provoz aplikace, tvorba metodik a provedení analýz“

v rámci individuálního projektu „Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji“ byla zahájena v únoru 2009.

V úvodu projektu byla aktualizována metodika a databázová aplikace pro benchmarking sociálních služeb, která byla připravena v rámci předchozího projektu SROP „Vytváření místního parnerství – benchmarking sociálních služeb Královéhradeckého kraje“, uskutečněného v letech 2006 – 2008, na základě podnětů a doporučení poskytovatelů sociálních služeb a požadavků OSVZ KÚ KHK.

Byl vypracován nový Manuál obsluhy softwarové aplikace – písemný postup pro vkládání dat a využití dalších funkcí pro využití aplikace.

Dne 17. 3. 2009 se uskutečnilo jednodenní proškolení nových poskytovatelů sociálních služeb

v benchmarkingu a metodice benchmarkingu sociálních služeb - Úvod do benchmarkingu sociálních služeb.

Oproti původnímu harmonogramu byl sběr dat posunut na dřívější termíny 16. 3. 2009 – 17. 4. 2009. Poskytovatelé sbírali data za období r. 2008 („Realita 2008“). Do sběru se zapojio 130 organizací poskytovatelů, celkem 246 služeb.

Databáze nyní obsahuje časovou řadu dat za období 4 let (2005 – 2008).

Dále byl připraven písemný postup pro tvorbu analýz sociálních služeb.

Na základě požadavku zadavatele byly detailně vypracovány analýzy vybraných služeb – pobytových a pečovatelské služby - z dat za r. 2007 a 2008.

Za všechny typy služeb a za všechna období pak byla ze softwaru vygenerována tzv. supersestava - rozsáhlé souhrnné xls. tabulky.

V červnu 2009 se uskutečnila dvě školení zadavatelů sociálních služeb v práci se softwarovou aplikací:

• Úvod do benchmarkingu sociálních služeb

• Benchmarking sociálních služeb pro poročilé

Školení byla určena pracovníkům sociálních odborů obcí s pověřeným úřadem a pracovníkům obcí s rozšířenou působností, kteří tak dostali možnost naučit se využívat tento nástroj pro plánování a řízení sociálních služeb.

Obdobné 2 kurzy byly uspořádány i v září 2009.

Celkem bylo v rámci projektu dosud proškoleno 45 pracovníků sociálních služeb, obcí a kraje.

Projekt bude pokračovat do července 2010. V listopadu budou uskutečněna 2 školení pro poskytovatele zaměřené na analýzy výsledků benchamrkingového porovnávání.

V r. 2010 proběhne sběr dat za r. 2000 a budou připraveny analýzy jednotlivých sociálních služeb.

Autor: Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o.p.s.