Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaOrlické hory a PodorlickoPamátky

Technické památky v Orlických horách a Podorlicku

      Vodní mlýn v Ledské a ve Valu (část Provoz), štětová cesta v Opočně, stará císařská silnice z Vamberku do Rybné nad Zdobnicí

Ledská - mlýn

Ledská - vodní mlýn

Barokní vodní mlýn na říčce Bělé s roubeným patrem a šindelovou střechou. Je obklopen velkým dvorem, lemovaným řadou roubených a kamenných hospodářských budov.


Podkostelí-štětová cesta

Opočno / Podkostelí – původní štětová cesta

Významná součást historického jádra města, městská část Podkostelí, je dalším námětem pro obohacení procházky o krásné panoramatické pohledy na jihovýchodní část zámeckého areálu. V údolí s pozoruhodnými malebnými zákoutími je mistrovsky skloubena architektura s krajinou. Dochovanou štětovou cestu zatesanou ve skále lemuje řada historicky zajímavých objektů barokního původu s pozdějšími přestavbami a úpravami, které spolu s kamennými opěrnými zdmi charakterizují původní způsob výstavby města v členitém území.


Peklo nad Zdobnicí

Peklo nad Zdobnicí - silniční most

Krytý věšadlový most pochází z roku 1840 a nachází se v těsné blízkosti železniční tratě. Most je dlouhý 17 m, kryje jej šindelová valbová střecha. Uprostřed podélného bednění je originálně umístěno žaluziové okno.


Valský mlýn

Val / Provoz – mlýn u Ondřejovců

Mlýn má podobu roubené patrové stavby se sedlovou střechou se zachovalým vnitřním zařízením. Na celou výšku budovy navazuje mlýnice. Při štítě ve zdi jsou patrné zbytky náhonu a vantroků s hřídelí kola.


Vamberk / Rybná nad Zdobnicí – stará císařská silnice

Z období budování komunikační sítě pochází ojediněle zachovaný úsek silnice z 18.století, spojující Vamberk s Rybnou nad Zdobnicí. Silnici dlážděnou velkými kameny oddělují po obvodu hluboké příkopy.



Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO