Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKladské pomezíPamátky

Technické památky v Kladském pomezí

      Mosty v Jaroměři a v Havlovicích, kovárny v Horních Vlčkovicích, Nízké Srbské a Polici nad Metují, Mlýny v Ratibořicích, Otovicích a Dřevíči, hornická naučná stezka a muzeum ve Rtyni v Podkrkonoší

Havlovice - most

Havlovice – dřevěný silniční most

Krytý dřevěný most se sedlovou střechou převádí odbočku silnice z Úpice do Libňatova v Havlovicích přes řeku Úpu. Most má věšadlovou konstrukci a jeho délka je 24 m.

cs.wikipedia.org/wiki/Havlovice


Muzeum Mlýn Dřevíček

Horní Dřevíč – muzeum Mlýn Dřevíček

Znovu otevřený jediný funkční mlýn v Královéhradeckém kraji. Ojedinělé muzeum s expozicí mlynářského a pekařského zařízení z let 1925-1938. Ukázky strojního vybavení v běhu, práce mlynáře a jeho pomocníků, jak se odehrávala v malém venkovském mlýně za první republiky. Voda roztáčí turbínu i spoustu původních strojů a zařízení nejen na mletí, ale třeba i na tlučení másla.

www.mlyndrevicek.cz


Horní Vlčkovice – Kovárna

Objekt kovárny má trojdílnou dispozici. Přízemní roubená stavba se zděnou částí je zakryta vysokou polovalbovou střechou. Přístřešek podpíraný dřevěnými vyřezávanými sloupy sloužil především ke kování koní.


středověký most v Jaroměři

Jaroměř – středověký most

Původně gotický, barokně přestavěný kamenný most, který tvořil součást středověkého městského opevnění.


Tyršův most v Jaroměři

Jaroměř – Tyršův most

Most přes Labe postaven ve stylu moderny v letech 1931-33.


Nízká Srbská-kovárna

Nízká Srbská – kovárna

Uprostřed obce se nachází roubený objekt kovárny z r. 1799. Průčelí stavení je kryto předsazenou části krovu se skládaným štítem neseným dvěma kamennými sloupy. V dílně je zachována výheň a kovadlina a další kovářské nástroje.

www.machov-obec.cz


Otovice - vodní mlýn

Otovice – mlýn

Pozdně barokní mlýn na říčce Stěnavě byl postaven na konci 18. století. V objektu se dochovaly klenuté stropy a další původní architektonické prvky.

www.obecotovice.cz


Police n.M. - panská kovárna

Police nad Metují - panská kovárna

Barokní stavba byla vyzděna z pískovcových kvádrů s valbovou střechou kryjící vysunutý přístřešek na kamenných kruhových sloupech. Vnitřní vybavení kovárny zůstalo zachováno, strojní vybavení je i dnes provozuschopné.


Ratibořice - mlýn

Ratibořice – mandl a vodní mlýn

Velký vodní mandl byl postaven ve 20.letech 19. století proti mlýnu, se kterým se dělil o vodu ze společného náhonu. Vodní mlýn a mandl patří mezi jedny z nejvýznamnějších tech.památek svého druhu u nás.

www.zamekratiborice.cz


Viktorčin splav

Ratibořice – Viktorčin splav

Původní ratibořický jez, jak jej znala Barunka, byl dřevěný. Jeho podoba se v minulosti několikrát měnila : nejprve při stavbě rozsáhlého zavodňovacího systému pro ratibořické louky, později při regulacích řeky v první polovině 20.století.


Rtyně v Podkrkonoší – hornická naučná stezka

Sleduje historicky zajímavá místa, které zanechalo hornické řemeslo při čtyřsetleté historii dobývání uhlí. Na zajímavých místech jsou hlušinové haldy, zavalená ústí štol, zbytky těles koňských drah a bremstů-svážných tratí.

http://www.mestortyne.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=14314&id=68735&p1=8835


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO