Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKladské pomezíPamátky

Muzea a galerie v Kladském pomezí

      Muzea v oblasti Kladského pomezí jsou spjata především s významnými osobnostmi českého národního života – B.Němcová, A.Jirásek, bratři Čapkové.

Adršpach – Minimuzeum

Adršpach - dějiny obce, historie horolezectví, sbírka historických předmětů.

www.adrspach.cz

www.skalyadrspach.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Broumov – Muzeum Broumovska

Kulturní historie kláštera, města a vesnic bývalého benediktinského klášterního panství. Kromě stálé expozice jsou pořádány krátkodobé výstavy s vlastivědným zaměřením a výstavy výtvarného umění.

www.broumovsko.cz

www.broumov-mesto.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Česká Skalice – Muzeum Boženy Němcové

Život Boženy Němcové, Barunčina škola, Muzeum 1866, Naučná stezka Babiččino údolí, Jiřinkový park. Budova roubené školy v České Skalici, kterou v 19. století navštěvovala Božena Němcová. Středověká maloskalická tvrz.

www.bozenanemcova.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Česká Skalice – Textilní muzeum TIBA

Jediné české muzeum specializované na historii textilní výroby. Expozice a sbírky jsou věnovány textilním surovinám, výrobě tkanin, modrotisku, tradicím bavlnářské výroby a textilních tiskáren ve východních Čechách.

www.muzeumbn.cz/textilni-muzeum/textilni-muzeum.html


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Hronov – Jiráskovo muzeum

Expozice věnovaná osobnosti Aloise Jiráska se nachází v jeho rodném domku z 18. století. Druhá expozice zaměřená i na historii a národopis Hronovska je umístěna v Jiráskově divadle.

www.hronov.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Jaroměř – Městské muzeum

Muzeum nabízí dvě hlavní expozice. První, věnovaná historii města, je umístěna ve Wenkeově domě, v přední památce moderní české architektury, projektované Josefem Gočárem. Druhá expozice, věnovaná císařské pevnosti Josefov, je v Radnici Josefov.

www.jaromer.wz.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Jaroměř – Železniční výtopna

Více než sto let stará rotunda původní výtopny parních lokomotiv připomíná atmosféru doby, kdy železnici vládla pára. Unikátní lokomotivy (ozubnicová z trati Tanvald - Kořenov, akumulátorová z roku 1916), autodrezína Tatra a mnohé jiné.

www.spolecnost-zeleznicni.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Jaroměř - Josefov – První vojensko-historické muzeum M. Frosta

Historie rakousko-uherské armády od konce 19. století, události 1. světové války, českoslovenští legionáři, průběh 2. světové války, období komunistických represí a normalizace, dějiny korejské a vietnamské války, válka v Perském zálivu.

www.muzeum.hradecko.com


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Malé Svatoňovice – Muzeum bratří Čapků

Život a dílo bratří Čapkových v Malých Svatoňovicích. Dokumenty, ukázky fejetonů a rukopisů, osobní korespondence, fotogalerie. Galerie obrazů Josefa Čapka. Soubor uměleckých fotografií.

www.malesvatonovice.unas.cz/muzeum.html


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Náchod – Galerie výtvarného umění

V sudých letech prezentuje tvorbu osobností českého výtvarného umění rozsáhlými retrospektivami. V lichých letech ojedinělou kolekci ruského malířství 19. až 20. století. Sbírku stále rozšiřuje a doplňuje ikonami ze 17. až 20. století.

www.gvun.cz


Náchod – Regionální muzeum

Dějiny Náchoda a Náchodska zachycují období od mladšího paleolitu po současnost. Součástí je i sedm diorámat, zachycujících významné dějinné momenty. Expozici doplňují dva rozměrné modely Náchoda a největší model pohraničního opevnění.

www.rmn.wz.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Nové Město nad Metují – Galerie Zázvorka

Expozice je věnována regionálním výtvarníkům. Pravidelně jsou zde pořádány výstavy tuzemských i zahraničních umělců. V přízemí se nachází lapidárium. Ze střílen věže Zázvorka je zajímavý výhled do okolí.

www.muzeum-nmnm.cz

www.novemestonm.cz


Nové Město nad Metují - Městské muzeum

Nové Město nad Metují – Městské muzeum

Expozice je zaměřena na historii města, cechy a řemesla. Nově otevřená přírodní sekce nabízí dioráma zvířat regionu i živé ryby, mravence, žáby a další živočichy. V samostatném oddělení lze nalézt výstavu hodinek PRIM. V přízemí si návštěvníci mohou prohlédnout expozici barokní lékárny a ručně vyřezávaný měšťanský betlém Jarmily Haldové. Muzeum dále vystavuje ojedinělé archeologické nálezy z území města – poklady stříbrných mincí a bronzové předměty.

www.muzeum-nmnm.cz

www.novemestonm.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Police nad Metují – Muzeum města

Kapitoly z dějin Policka. Historický nábytek, interiér benediktinské kaple.

www.policenadmetuji.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Police nad Metují – Muzeum stavebnice Merkur

Specializované muzeum je zaměřené na historii stavebnice a elektrických vláčků Merkur. Shromažďuje historické předměty související s historií vzniku stavebnice v Polici nad Metují a výtvory ze stavebnice, např. “Ocelové město“.

www.merkurpolice.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Rtyně v Podkrkonoší – Městské muzeum

Etnografie, historie města, život a řemesla v Podkrkonoší, modely historických budov. Expozice dokumentující 400 let hornictví v Podkrkonoší – unikátní sbírka. Galerie obrazů. Selské povstání roku 1775.

www.rtyne.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Šestajovice – Motogalerie v koutě

Muzeum motocyklů v Šestajovicích u Jaroměře nabízí stálou expozici více než 70 motocyklů. Nová expozice: Panenky, kočárky a hračky našich babiček.

www.motogalerievkoute.wz.cz


Muzea a galerie v Kladském pomezí

Úpice – Hvězdárna

Nabízí jak pozorování noční oblohy, tak denní pozorování Slunce s odborným výkladem. V případě mimořádných nebo zvláště zajímavých úkazů na obloze pořádá hvězdárna zvláštní akce a přizpůsobuje těmto pozorováním otvírací dobu pro veřejnost.

www.obsupice.cz


Úpice – Městské muzeum a galerie Julie Winterové – Mezerové

Stálá expozice v Úpici je věnovaná úpické rodačce a akademické malířce Julii Winterové -Mezerové, historii města a hradu Vízmburk. Během roku se konají výstavy regionálního charakteru.

www.kulturaupice.cz


Úpice - Radeč – Zemědělské muzeum

Muzeum provozuje občanské sdružení Chalupění v Batňovicích. V bývalém kravíně je shromážděna zemědělská technika našich předků – ráfové vozy, secí a žací stroje, pluhy, rádla, pospěchy, mlátičky, šrotovníky, nářadí, poháněcí motory apod.

www.chalupeni.cz


Velké Svatoňovice – Muzeum historické hasičské techniky

V muzeu ve Velkých Svatoňovicích se dozvíte, kdy byla vyrobena první hasičská stříkačka, od kdy se používají požární hadice a další zajímavosti z historie hasičství.

hasici-vs.wz.cz/vic-o-muzeu.htm


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO