Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKrkonoše a PodkrkonošíPříroda

Přírodní zajímavosti v Krkonoších a Podkrkonoší

      Krkonoše jsou nejen naše nejvyšší hory, nabízejí i mnohá jiná „nej“ a prvenství. Krkonoše jsou jediné české velehory, nejvyšší části jsou již nad horní hranicí lesa.

V roce 1963 zde byl vyhlášen první český národní park. Z hlediska přírody je pozoruhodná zejména „neživá“ část a flora – tedy samotné horské, kamenné a skalnaté útvary, potoky a říčky s vodopády, vrcholová rašeliniště, horské louky, porosty kleče-kosodřeviny a vzácných rostlin. Nejcennějším je nejvyšší tzv. subalpínské pásmo, kde mezi tundrovou flórou a faunou vzácně přežívají i glaciální relikty, tedy rostliny a živočichové (zejména hmyz), které se na našem území vyskytovaly před poslední dobou ledovou. Našlo zde útočiště mnoho druhů, pro které již nikde jinde na našem území i v celé střední Evropě nejsou podmínky a které bychom našli již pouze ve Skandinávii. Krkonoše se tak dají označit za kousek severské přírody uprostřed Evropy. Krkonoše jsou např. místem nejjižnějšího výskytu ostružiníku morušky, ale i nejsevernějšího výskytu borovice kleče v rámci celosvětového rozšíření obou druhů. Pramení zde rovněž jedna z nejvýznamnějších českých i evropských řek – Labe. Jsou nejvíce navštěvovanými horami v České republice, a co do počtu návštěvníků všech ucelených turistických regionů jim náleží rovněž první místo. Nespočet turistů, rekreačních a sportovních zařízení je faktor, který v mnoha ohledech ohrožuje samotnou existenci Krkonoš jako jedinečného národního parku. Díky množství lidských objektů a neustálé přítomnosti lidí ve všech částech hor zde není větší souvislejší celek zachovalé přírody, kde by nerušeně mohly žít např. větší druhy savců-divoké zvěře, tak jak je v národních parcích obvyklé. Přesto jsou Krkonoše i z hlediska přírodního bohatství jedním z nejcennějších území.

Malebnou krásou oplývá i krkonošské podhůří – Podkrkonoší, s dominantním hřebenem Zvičiny. Do jeho přírodních zajímavostí lze zařadit i velký turistický magnet – zoologickou zahradu ve Dvoře Králové nad Labem, nejnavštěvovanější objekt ve východních Čechách.

Krkonoše – horské louky

Krkonoše – horské louky

Jen málo horských luk na stráních Krkonoš je čistě přírodního původu. „Krakonošovy zahrádky“ s bohatými porosty mnohdy vzácných květin vznikly druhotně, jako pozůstatek tzv.budního hospodaření, tedy horského zemědělství.

www.krkonose.eu


Krkonoše – KRNAP

Krkonoše – KRNAP

První český národní park, vyhlášený v r.1963, od r.1992 biosférická rezervace UNESCO. Jeho 363 km2 + 186 km2 ochranného pásma zahrnuje nejvyšší partie Krkonoš a část podhůří. Park chrání zejména jedinečné a neopakovatelné krajinné hodnoty.

www.krnap.cz


Krkonoše – Obří důl

Krkonoše – Obří důl

Nejkrásnější i nejnáročnější cesta na Sněžku vede Obřím dolem. Poklad Krkonoš, lákající milovníky přírody již od středověku, byl utvářen Úpským ledovcem, který zde zanechal tři morény. Ledovcového původu jsou i další údolí, která sem ústí.

www.vyletnik.cz


Krkonoše – pramen Labe

Krkonoše – pramen Labe

Symbolický pramen Labe ve výšce 1368 m na Labské louce je opatřen betonovou skruží a znaky měst, jimiž řeka na své pouti k moři protéká. Skutečný pramen sice leží o něco výš, hojně navštěvované místo má však svoje neopakovatelné kouzlo.

wikipedia.org


Krkonoše – Sněžka

Krkonoše – Sněžka

Sněžka (polsky Śnieżka) je se svými 1602 m n. m. významnou dominantou Krkonoš a nejvyšší horou České republiky. Skalnatý vrcholek spadá na polské straně do údolí Lomničky, jižní svah do Obřího dolu, západní část do Úpského rašeliniště.

www.snezka.net


Krkonoše – rašeliniště

Krkonoše – rašeliniště

Jednou z forem arkto - alpínské tundry Krkonoš, která představuje naprosto unikátní přírodní prostředí v kontextu celé střední Evropy, jsou rašeliniště. Nejvýznamnější jsou národní přírodní rezervace Černohorské a Úpské rašeliniště.

www.krnap.wz.cz


Krkonoše – Rýchory

Krkonoše – Rýchory

Nejvýchodnější cíp Krkonoš tvoří pás širokých zalesněných hřbetů od Horních Lysečin přes Mravenečník ke Sklenářovickému vrchu. Mezi chráněnými územími vyniká Dvorský les, zbytek přirozeného bukového pralesa ve výšce kolem 1000 m n.m.

www.krnap.cz


Zoologická zahrada Dvůr Králové n.L.

Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem

Největší ZOO v České republice. Specializuje se na chov afrických zvířat, která je možné shlédnout z bezprostřední blízkosti v ojedinělém safari. Odchov ohrožených druhů je velmi ceněn i globálně. Nově je otevřen stylový safari kemp.

www.zoodvurkralove.cz


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO