Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaČeský rájPříroda

Přírodní zajímavosti v Českém ráji

      Krajina Českého ráje je jedním ze symbolů naší země. Charakteristickým prostředím tohoto pomyslného ráje jsou rozmanitá pískovcová skalní města s bory, lesy, hluboká údolí, říčky, rybníky, louky, malebné vesničky, množství hradů a zámků.

Český ráj je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí České republiky, vyhlášenou již v r. 1955 a je jen potvrzením kouzla tohoto území a jeho různorodosti, že bylo nedávno vyhlášeno i prvním geoparkem UNESCO v rámci České republiky. Najdete zde naleziště drahých kamenů a dalších výjimečných nerostů, jsou tu zaniklé sopky a podmanivá zákoutí, věže několika skalních měst, ale i místa dalekých rozhledů z vrcholů okolních kopců a rozhleden. Tato vyvážená krajina –„šťastná země“ si svoje označení Český ráj právem zaslouží.


Libosad

Jičín - Libosad

Mezi Jičínem a Libosadem vede nádherná čtyřřadá lipová alej, dlouhá 1,7 km, s více než 1000 stromy. Samotný Libosad s barokním letohrádkem, který si dal vystavět Albrecht z Valdštejna, je dvouhektarový chráněný park se vzácnými listnáči.

www.cesky-raj.info


Jinolické rybníky

Jinolické rybníky

Soustava rekreačních rybníků - Oborský rybník, Němeček a Vražda leží v malebném prostředí pod Prachovskými skalami. Dva největší poskytují díky svému písčitému dnu a travnatým a písčitým plážím příležitosti ke koupání i k vodním sportům.

www.jinolice.cz


Prachovské skály

Prachovské skály

Pozoruhodné skalní město v nejvýchodnější oblasti Českého ráje. Romantický labyrint pískovcových štíhlých věží a pilířů, plošin, strží a roklí, s hustou sítí značených turistických cest a četnými vyhlídkami ze skalních úvarů.

www.prachovskeskaly.com


Plakánek

Údolí Plakánek

Na jih od hradu Kost se nachází dva kilometry dlouhé protáhlé údolí s řadou bočních údolíček zdobených zajímavými pískovcovými skalními útvary a jeskyněmi, s mokřadními porosty a vzácnou květenou. Přírodní rezervace.

www.cesky-raj.info


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO