Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaČeský rájAktivní turistikaVoda a koupání

Vodáctví v Českém ráji

      Vodáctví

Na území Královéhradeckého kraje v Českém ráji se nenachází žádná vodácky atraktivní řeka, ale k Českému ráji jako takovému bezpochyby patří u vodáků oblíbená řeka Jizera.

Jizera je řeka, na které se při jarních zvýšených průtocích vyřádí i velmi zkušení vodáci, od května pak bývá nenáročnou řekou pro rodinnou turistiku či školní akce. Tradiční místo startu bývalo na Podspálově. Po obnovení elektrárny v Železném Brodě je koryto v délce 1,5 km prakticky suché. Protože obdobný stav je i v Líšném, je lepší volit místo startu až na Malé Skále, kde je i možnost vypůjčení lodí.

Jizera je řeka s krásným okolím, které není zastavěno rekreačními chatkami, kolem řeky je dostatek pamětihodností pro ty, kteří nechtějí jen pádlovat. Poplujete kolem skalních stěn, v některých úsecích třeba zahlédnete ledňáčky. Řeka má po většinu roku dostatek vody a vždy patřila k čistým řekám. Jizera postrádá kempy v blízkosti řeky. Na Malé Skále je jediný. Tábořit se dá v Dolánkách u restaurace Zrcadlová Koza. V Ploukonicích na pravém břehu jsou vytěžené pískovny, kde se rovněž táboří, ale znamená to delší přetahování lodí.

Více na: www.raft.cz

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO