Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKladské pomezíPříroda

Přírodní zajímavosti v Kladském pomezí

      Turistická oblast s malebnými údolími řek, skalními hřiby, roklemi a labyrinty skalních měst je nazvána podle své polohy při hranici s nyní polským Kladskem.

Odborně je toto území nazýváno Sudetské mezihoří, což vyjadřuje polohu mezi horskými masivy „Sudetského pohoří“ – Orlickými horami a Krkonošemi. Hodnotu přírodních krás dokládá i fakt, že velká část Kladského pomezí je tvořena Chráněnou krajinnou oblastí Broumovsko. Z polské strany navazuje Park Narodowy Gór Stołowych, polští turisté ostatně nazývají Broumovsko „nejkrásnější částí Stolových hor“. Z hlediska přírody jsou jednoznačně největším lákadlem pískovcová skalní města – Teplicko-Adršpašské skály, Ostaš, Broumovské stěny. K bližšímu poznání slouží hustá síť dobře značených turistických stezek a cyklotras, v zimě jsou k dispozici lyžařské stopy.

Adršpašské skalní město

Adršpašské skalní město

Nejrozsáhlejší skalní město ve střední Evropě. Jedinečné pískovcové útvary (Milenci - nejvyšší pískovcová věž v Evropě) a skalní masivy plné fantastických tvarů jsou hojně navštěvované. Skalním městem vedou dva turistické okruhy.

www.skaly-adrspach.cz


Babiččino údolí

Babiččino údolí

Národní kulturní památka a národní přírodní památka na řece Úpě. Harmonická romantická krajina s vyváženým poměrem cenných přírodních prvků i lidských objektů je pojmenovaná podle „Babičky“ spisovatelky Boženy Němcové.

www.ceskaskalice.cz, wikipedia.org


Broumovské stěny

Broumovské stěny

Hřeben Broumovských stěn s dalekými rozhledy ze skalních vyhlídek je volně přístupný několika turistickými trasami. Vyhledávaným cílem je barokní kaple a dřevěná chata Hvězda. Nedaleko osady Slavný stojí tzv.skalní hřiby.

www.broumovskesteny.cz


Javoří hory

Javoří hory

Na česko – polské hranici uzavírá Broumovskou kotlinu hřeben Javořích hor, s nejvyšším vrcholem Ruprechtickým Špičákem (880 m n.m.). Turistickým a lyžařským střediskem je rekreační osada Janovičky.

www.broumovsko.cz


Jestřebí hory

Jestřebí hory

Broumovsko ohraničují na západě Jestřebí hory s nejvyšším vrcholem Žaltmanem (739 m n.m.). Ideální terén pro cyklovýlety a výlety na běžkách. Po délce celého hřebenu je rozmístěna řada pěchotních srubů předválečného těžkého československého opevnění.

www.jestrebihory.cz


Ostaš

Ostaš

Stolová hora (700 m n.m.), dominanta Policka, je opředena řadou pověstí. Podle nich dostaly označení i skalní útvary – Zbrojnoš, Zrádce, Mohyla smrti aj. Celoročně volně přístupné dva skalní labyrinty – Horní a Dolní a tzv.Kočičí hrádek.

www.broumovsko.cz


Rozkoš

Rozkoš

V těsné blízkosti České Skalice se rozprostírá vodní nádrž Rozkoš, často nazývaná východočeským mořem. Velké přehradní jezero nabízí četné příležitosti pro provozování vodních sportů, koupání, kempy a rekreační střediska.

www.infocesko.cz


Teplické skály

Teplické skály

Méně frekventovaná jižní část Teplicko-Adršpašského skalního města. Šestikilometrový procházkový okruh labyrintem s několika vyhlídkovými místy je propojen Vlčí roklí se severní - Adršpašskou částí skalního města. Četné lezecké terény.

www.teplickeskaly.com


Údolí Peklo

Údolí Peklo

Romantické hluboké pekelské údolí s kamenitým korytem řeky Metuje u Nového Města se známou výletní restaurací ve stylu dřevěných lidových staveb (podle návrhu arch.D.Jurkoviče) s postavami čertů. Vyhledávaný cíl pěších turistů i cyklistů.

www.novemestonm.cz


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO