Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKladské pomezíPamátky

Hrady a zámky v Kladském pomezí

      zříceniny hradu Červená Hora, Frymburk, Rýzmburk, Vízmburk a Výrov, zámky v Náchodě, Novém Městě nad Metují a Ratibořicích

Červená Hora

Červená Hora - zřícenina hradu

Zřícenina hradu, volně přístupná. Na Červené hoře byl v letech 1253 – 1278 vystavěn hrad Rothenburg (Červená Hora). Nepatrné zbytky základů hradu se nacházejí na skalnatém návrší nad řekou Úpou asi 1km od stejnojmenné obce.

www.hrady.cz/index.php?OID=542| Červená Hora


Frymburk

Frymburk - zřícenina hradu

Hrad Frymburk byl založen počátkem 14.století. Je zajímavou kombinací síly, vzdornosti a výšky opevnění i malého půdorysu. Bez nadsázky lze konstatovat, že se jedná o hrad v rámci soustavy českých hradů unikátní. O významu hradu svědčí mimo jiné fakt, že severní část dnešních Orlických hor, včetně hory Vrchmezí, byla po staletí nazývána horami Frymburskými..

www.novy-hradek.cz | Nový Hrádek


zámek Náchod

Náchod - zámek

Národní kulturní památka. Rozlehlý zámek stojící na skalnatém kopci nad městem. Gotický hrad z 13.století byl přestavěn italskými staviteli v 16. a 17.století v renesanční zámek. V interiérech cenné sbírky vlámských gobelínů a obrazů.

www.mestonachod.cz | Náchod


Nové Město n.M.

Nové Město nad Metují - zámek

Národní kulturní památka. Zámek, založený r. 1501, je součástí městské památkové rezervace. Po renesanční a barokní přestavbě byl rekonstruován Dušanem Jurkovičem a Pavlem Janákem v první polovině dvacátého století. Volně přístupná je terasová zámecká zahrada s dřevěnými stavbami.

www.zameknm.cz | Nové Město nad Metují


zámek Ratibořice

Ratibořice - zámek

Národní kulturní památka, známá díky dílu „Babička“ jako sídlo vévodkyně Zaháňské. Dnešní podoba zámku pochází z počátku 18.století, kdy dal Lorenzo Piccolomini vybudovat jednopatrový barokní zámeček ve stylu italských letohrádků.

www.zamekratiborice.cz | Ratibořice


Rýzmburk - zřícenina hradu

Hrad Rýzmburk byl založen ve 2. polovině 13. století. V 17. století hrad vydrancovala císařská vojska a zkázu dovršili Švédové. Hrad měl obvodové hradby, brány, věže, uvnitř hradu pak stály dvě obytné věže a malý palác.

www.hrady.cz | Žernov


Vízmburk

Vízmburk - zřícenina hradu

Původně gotický hrad založil ve 13. století šlechtic Tas, později zvaný z Vízmburka. V 15. století byl hrad značně zničen Slezany a postupně zasypán. Jeho velkou předností je skutečnost, že hrad nebyl (s výjimkou kuchyně) přestavován.

www.vizmburk.cz | Havlovice


Výrov

Výrov - zřícenina hradu

První zmínky o hradu pocházejí z roku 1484. Z původní budovy se zachoval čtverec zdi původního paláce a hradba z lomového kamene. Volně přístupná zřícenina se nachází na skále nad řekou Metují.

www.castles.cz/hrad-vyrov/ | Nové Město nad Metují


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO