Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaHradeckoPříroda

Přírodní zajímavosti na Hradecku

      Oblast Hradecka je symbolizována především dvěma řekami – Labem a Orlicí a jejich soutokem v krajském městě. V rovinaté krajině kolem Hradce Králové jsou výraznými orientačními body právě tyto dvě velké řeky a jejich údolní nivy.

V okolí řek najdeme četná slepá ramena a nověji i jezera a jezírka, pozůstatky lidské činnosti – těžby písku, které krajinu nově utvářejí. Tuto novou „divočinu“, kde je příroda víceméně ponechána svému přirozenému vývoji a kde můžeme pozorovat rychle postupující sukcesi – zarůstání holin zelení, najdeme někdy i v těsné blízkosti lidských sídel. Oblast na východ a jihovýchod od Hradce Králové je pak doménou písčité země, s rozsáhlými zejména borovými lesy, které jsou díky své snadné dostupnosti vyhledávané houbaři, milovníky pěší turistiky a díky husté síti značených tras i příznivci cykloturistiky. V letní sezoně je pak vodáckým rájem řeka Orlice.


Hradecké lesy

Hradecké lesy

Prakticky nepřerušený komplex zeleně se táhne od Nového Hradce Králové až k Chocni. Rozsáhlé převážně jehličnaté lesy se zachovaly díky písčité půdě, nevhodné pro zemědělství. Ideální terén pro cykloturistiku, pěší výlety i běžky.

www.turistik.cz


Hradec Králové - Na Plachtě

Hradec Králové – Na Plachtě

Přírodní památka na území krajského města bojuje se stavební expanzí. Prostor bývalého vojenského cvičiště zůstal „zemí nikoho“ – ani zástavba, ani les, což umožnilo vznik ideálních stanovišť pro vzácné druhy hmyzu a obojživelníků.

www.priroda.cz/clanky.php?detail=1138


Písníky v okolí Hradce Králové

Písníky v okolí Hradce Králové

Po těžbě písků v blízkosti Labe a Orlice zůstala četná zatopená jezera zvaná písáky, které se již staly přirozenou součástí krajiny. Starší i nově vznikající se stávají díky čisté vodě vyhledávanými a snadno dostupnými místy ke koupání.


Řeka Orlice

Řeka Orlice

Jeden z posledních neregulovaných velkých toků je chráněn jako Přírodní park Orlice. Vodáky vyhledávaná řeka s množstvím meandrů, zátočin s jesepy, slepými rameny a lužními porosty. Několik přírodních rezervací chrání nejcennější úseky.

www.orlickehory.net


Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO