Turistický portál Královéhr. kraje

Úvodní stránkaKladské pomezíAktivní turistikaAdrenalinové sporty

Horolezectví v Kladském pomezí

      Horolezectví v Kladském pomezí

      ADRŠPACH

Nabízí možnost lezení na pískovcových skalách, a to nejen v samotném skalním městě, ale i v jeho přilehlém okolí. Ten, kdo má při tomto sportu rád klid, pohodu a není rád středem zájmu turistů, nechť zvolí variantu okolních skal, neboť na placeném prohlídkovém okruhu bývá poměrně dost turistů, zájezdů či výletů. Pokud se i přesto rozhodnete lézt ve skalním městě, je třeba si uvědomit, že vstupujete na placený okruh a musíte mít platnou vstupenku nebo permanentku a horolezecký průkaz. Jelikož Adršpašské skály získaly status Národní přírodní rezervace, jsou některá místa pro horolezce celoročně uzavřena, někde je lezení povoleno jen v určitých měsících v roce. Všeobecně platí pravidlo, že pokud je skála mokrá a 48 hodin po dešti, nesmí se lézt! Horolezecká sezóna začíná každoročně 1. května a na webových stránkách www.skalyadrspach.cz, nebo www.lezec.cz se včas dozvíte, které oblasti jsou přístupné a od kdy. Důležité informace a aktuality jsou zveřejňovány i na oficiálních stránkách Českého horolezeckého svazu (www.horosvaz.cz).

Počet cest: 2 920, Typ skály: pískovec, Klasifikace: pískovcová, Jištění: smyčky

      KŘÍŽOVÝ VRCH

Tato lokalita leží přímo naproti skalnímu městu a je volně přístupná z parkoviště v Dolním Adršpachu. Pro horolezce začátečníky je nejlepším řešením domluvit se se zkušeným průvodcem, který vás proškolí a naučí vše potřebné. Navíc zná místní poměry a oblast, takže se v žádném případě neztratíte.

Počet cest: 1 088, Typ skály: pískovec, Klasifikace: pískovcová

      BROUMOVSKÉ STĚNY

Tvoří asi 12 km dlouhý hřbet, který odděluje Broumovskou kotlinu od Polické pánve. Staré klasické cesty, často ve spárách, střídají moderní stěnové výstupy s možností dobrého zajištění. Zdejší středněturonský pískovec je velmi tvrdý a nesolivý. Věže se vyskytují v roklích nebo na hlavním hřebenu a jsou spíše nízké a zavalité. Skály nemají téměř žádnou horizontální členitost, spáry mívají oblé okraje. Na mnoha věžích nejsou slaňovací kruhy osazeny a sestupuje se nejsnadnější cestou.

Počet cest: 1 062, Typ skály: pískovec, Klasifikace: pískovcová

      OSTAŠ

Osamělá stolová hora, dominanta Polické pánve nabízí lezení v dolním a horním labyrintu. Pískovec je zde pevný a spíše hrubozrnný. Charakter lezení: stěnové lezení, spáry, komíny. Členitost horizontální i vertikální.

Počet cest: 499, Typ skály: pískovec, Klasifikace: pískovcová

Další horolezecké možnosti v regionu:

      JIRÁSKOVY SKÁLY

Typ skály: pískovec, Klasifikace: pískovcová

      TEPLICKÉ SKÁLY

Počet cest: 1 408, Typ skály: pískovec, Klasifikace: pískovcová, Jištění: smyčky

Více na: www.horosvaz.cz

Fotogalerie

ČESKÝ RÁJ
KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ
KLADSKÉ POMEZÍ
HRADECKO
ORLICKÉ HORY A PODORLICKO