Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajPředstavujeme sociální služby

Představujeme služby: tísňová péče – pomoc seniorům na zavolání

19. 3. 2012

Spadnout a ležet na zemi několik hodin mimo dosah telefonu, to je noční můra velké části seniorů. Díky tísňové péči může být minulostí. Pracovnice dispečinku tísňové péče jsou připraveny 24 hodin denně vyslat v případě potíží pomoc pečovatelek či zdravotnické pomoci.

Služba tísňové péče umožní seniorům nebo lidem, jimž ze zdravotních důvodů hrozí pád zavolat pomoc pečovatelek, případně i lékaře či hasičů Poskytovanou službu mohou využívat všichni občané, kteří potřebují ze zdravotních důvodů jistotu pomoci v případě pádu nebo náhlých problémů. Podmínkou je pouze telefonní linka nebo signál mobilního telefonu.

„Senior má na krku zavěšené malé tlačítko, které v případě, že potřebuje pomoci, stiskne a spojí se s dispečinkem a může mluvit o tom, co potřebuje,“ říká Pavlína Stašová, ředitelka organizace Život 90, která službu na Hradecku poskytuje. Jak dodává, zařízení funguje kdekoli v bytě nebo domě, ale také v jeho bezprostřední blízkosti. Tísňovou péči využívají jak senioři, kteří žijí doma sami, tak i ti, kteří žijí se svými blízkými. Rodiny často po upozornění dispečinku sami přispěchají na pomoc svým blízkým.

Služba poskytuje tolik potřebný pocit bezpečí, jehož potřebu vyjadřuje většina seniorů nad 70 let. „Přístroje jsou pravidelně kontrolovány a je zaručena vysoká spolehlivost. Přesto lidé často nevěří, že je přístroj velikosti krabičky od sirek dokáže pohlídat,“ říká Stašová o spolehlivosti přístroje a dodává, že na službu se lze spolehnout 24 hodin denně každý den v roce. Tísňová péče je vhodným doplňkem pečovatelských služeb a denních stacionářů pro seniory. Pokud jsou služby takto kombinovány, může 85 % lidí i bez rodiny dožít doma a neodchází do domova pro seniory.

Fungování služby je financováno ze státního rozpočtu, příspěvků kraje a měst, ve kterých je služba poskytována. Část provozních nákladů hradí uživatel formou měsíčního poplatku. Služba je dostupná na Hradecku a Novoměstsku. Využívat ji však mohou občané i v jiných místech v kraji, protože řada měst deklaruje podporu službě v případě, že se vyskytne zájem ze strany seniorů.

Zájemci o službu se mohou obracet přímo na Život 90, který sídlí v Hradci Králové. Zájemce o službu nemusí nikam jezdit, pracovníci služby mu poskytnou informace o službě a cenu služby telefonicky na čísle 495 261 648, poté přijedou přímo do domácnosti a zařízení předvedou. Teprve poté se uživatel rozhodne, zda si zařízení nechá instalovat. Více informací o službě na www.zivot90hk.cz.