Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajPředstavujeme sociální služby

Představujeme sociální služby: Intervenční centrum

4. 9. 2012 Autor: Lenka Chválová Hodková

„Začalo to krátce po svatbě. První facku jsem dostala ještě před porodem našeho prvního dítěte. Všechno jsem dělala špatně. Podle něj jsem neuměla uvařit pořádné jídlo, uklidit byt, vyžehlit košili, dokonce jsem prý neuměla ani nakojit syna. Neustále mě ponižoval, urážel, vyhrožoval. Zakazoval mi kamarádky, potom i rodiče. Bral mi všechny peníze. Výprask jsem dostala minimálně jednou týdně, napřed jen facky, později do mě i kopal. Vydržela jsem to dlouhých 16 let. Poté, co mě spálil horkou žehličkou, jsem se rozhodla vyhledat pomoc a poprvé jsem přivolala policii. Dnes jsem se svými dětmi sama. Pořád se v noci probouzím, bojím se, že se všechno bude opakovat, mám strach z budoucnosti, bojím se o děti, obtížně si hledám přátele, a na další vztah s mužem ani nepomýšlím“

Tento příběh, který Jana prožila, je jedním z mnoha, které denně vyslechnou pracovníci Intervenčního centra v Hradci Králové provozovaného tamní Oblastní charitou. „Jana se do služby dostala před rokem na základě vykázání manžela policií. Několik týdnů po vykázání využívala krizovou intervenci, aby získala základní životní stabilitu, která je nutná k rozhodnutí k životní změně,“ říká Lenka Chválová Hodková, vedoucí intervenčního centra.

„V dalším kroku Jana využívala současně právní poradenství a podpůrnou psychoterapii. Díky podpoře Jany ze strany Intervenčního centra okresní soud prodloužil vykázání manžela nejprve o jeden měsíc, poté o další 3 měsíce. Pracovníci jí také poradili jak podat žádost o svěření dětí do vlastní výchovy a následně o rozvod,“ popisuje poskytnutou podporu Lenka Chválová Hodková.

Intervenční centrum Janu, která si prošla složitou životní etapou, provází i nadále. Jana úspěšně prošla soudními řízeními a přestěhovala se. I nadále navštěvuje podpůrnou psychoterapii, aby porozuměla souvislostem svého života, pochopila svůj výběr partnera, mechanismus setrvávání v násilném vztahu a prošla osobnostní změnou, která bude znamenat novou životní kapitolu.

Intervenční centrum nabízí lidem, kteří prožili domácí násilí důvěrný a bezpečný prostor k hledání řešení jejich situace. Služby jsou nabízeny lidem, nejčastěji ženám, u kterých došlo k vykázání násilné osoby ze společného obydlí. Nabídka také směřuje k lidem, kteří se na intervenční centrum obrátí z vlastní vůle s problémem z oblasti domácího násilí nebo pronásledování blízkou osobou. Nabízené služby z oblasti psychosociální (krizová intervence, podpůrná psychoterapie) a právní oblasti (právní poradenství) směřují k nalezení bezpečí a stability v jejich životě.

Tým Intervenčního centra tvoří sociální pracovnice, právní poradkyně a psychoterapeutka. Ročně poskytne Intervenční centrum svoje odborné služby průměrně 100 klientům z celého Královéhradeckého kraje. Kontakty na intervenční centrum získáte na www.charitahk.cz.