Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajPředstavujeme sociální služby

Představujeme služby: Osobní asistence

19. 3. 2012

Osobní asistenti zajišťují pomoc seniorům a osobám se zdravotním postižením zpravidla bez rozdílu věku v jejich domácnosti, na pracovišti, ve škole nebo při pohybu ve městě. Úkolem osobních asistentů je zajistit dohled a pomoc při oblékání, pohybu, jídle, péči o domácnost, zajištění hygieny, ve velké míře zajišťují služby doprovody a asistenci ve školách. Osobní asistence hraje nezastupitelnou roli v zajištění sdílené péče rodiny a sociálních služeb poskytované seniorům a zdravotně postiženým.

Velkou výhodou osobní asistence je schopnost rychleji reagovat na potřebu klientů oproti ambulantním nebo pobytovým službám. Služby jsou dostupné 24 hodin v rozsahu hodin včetně víkendů. Osobní asistenci v plném rozsahu zajišťuje v kraji 9 poskytovatelů služeb a dostupné jsou ve všech okresech kraje, informace o dostupných službách získáte zde.

„Služby zajišťujeme především žákům speciálních škol v Novém Městě nad Metují a Červeném Kostelci, výrazně však narůstá počet služeb v rodinách seniorů,“ říká Tomáš Magnusek, ředitel občanského sdružení Společné cesty Náchod, „u seniorů zabezpečujeme dohled během dne, kdy jsou rodiny v práci, asistenti pomáhají seniorům při oblékání, přípravě stravy. Hlavním přínosem pro ně je to, že nejsou doma sami.“

Své zkušenosti s osobní asistencí popisuje i pan Jaroslav, který pečuje doma o svoji manželku trvale upoutanou na lůžko. „Musím být s manželkou téměř nepřetržitě, proto osobní asistenci využíváme jednou týdně na dopoledne, kdy jezdím do města na nákupy a nezbytné pochůzky“, říká pan Jaroslav a dodává, že službu také využívá, když jede za sestrou do Budějovic, pak prý využívají péče asistentek celé 3 dny. Pan Jaroslav nedá na asistentky dopustit, bez nich by prý nikdy nemohl manželce splnit její přání, dožít svůj život doma.

Osobní asistence je významně se rozvíjející služba. V roce 2008 měla v kraji necelých 380 uživatelů, v roce 2010 ji využilo již 500 uživatelů. Zatímco dříve byla osobní asistence poskytována především žákům škol, stoupá v posledních letech využití osobních asistentů v péči o seniory a zdravotně postižené dospělé osoby. Rozsah služeb poskytovaných seniorům se mezi roky 2008 až 2010 zvýšil o 50 %.