Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Život bez bariér nabízí službu sociální rehabilitace i v roce 2015

24. 4. 2015 Autor: Lucie Mánková

Hlavní cílovou skupinu služby tvoří osoby s mentálním, tělesným a kombinovaným postižením a duševním onemocnění ve věku od 16 do 80 let. Velká část této skupiny je vzhledem ke svému zdravotnímu omezení nucena zvládat každý den celou řadu situací, které pro zdravého člověka nepředstavují žádnou zvláštní výzvu. Zdravotně postiženým a duševně nemocným lidem však v případě, že na tyto situace nejsou připraveni, hrozí sociální vyloučení.

Cílem služby sociální rehabilitace je podporovat uživatele vdosažení nezávislosti a samostatnosti ve všech oblastech života. Vtomto procesu hrají ústřední roli jejich individuální požadavky a potřeby. Ne všichni dosáhnou cíle nejvyššího, který představuje samostatný život spolu spracovním uplatněním. Ale i dosažení zdánlivě nižších cílů, jako je schopnost vyjít každý měsíc se svými příjmy, či naučit se ovládat domácí spotřebiče, může pro určité uživatele znamenat velký posun.

Jak pomáhají pracovnice služby sociální rehabilitace vŽivotě bez bariér jejím uživatelům? Třeba tím, že snimi nacvičují činnosti nezbytné prosamostatný život:sebeobsluhu, komunikaci, organizacičasu, navazování kontaktů, rozhodování se v běžných situacích. Vnávaznosti na jejich individuální cíle jim pak pomáhají rozvíjet specifické schopnosti a dovednosti. Učí je také hájit jejich práva a zájmypři jednání s lékaři, s úředníky, s poskytovateli služeb a s dalšími institucemi, neboť bez této kompetence není možné dosáhnout úplné samostatnosti. V rámci všech aktivit pak klienty motivují ksamostatnosti a aktivitě.

Pokud se přijdete podívat do Centra bez bariér vNové Pace, kde je služba sociální rehabilitace poskytována, můžete vidět uživatele služby, jak se učí vařit, jak pracují skeramickou hlínou, jak se starají o zahradu, či jak sedí u počítače a učí se jej ovládat, anebo jak sestavují svůj rozpočet a revidují své příjmy a výdaje za minulý měsíc. To vše jsou činnosti, které se uživatelé služby přejí naučit a zvládnout, protože jsou přesvědčeni, že díky tomu budou moci vést samostatnější život. „Dostal jsem tu novou šanci“, říká například pan Miroslav. „Naučil jsem se základy práce na počítači, což mi umožnilo více komunikovat s rodinnými příslušníky, kteří žijí mimo Novou Paku. Taky jsem se zapojil do práce se dřevem a zjistil jsem, že jsem schopný vrátit se kpravidelné práci.“

Pokud se i vy potýkáte se zdravotním postižením či duševním onemocněním, nezůstávejte sedět doma. Přijďte se podívat do Centra bez bariér vNové Pace, jak služba sociální rehabilitace funguje, a uvidíte, že společně najdeme způsob, jak i Vám pomoci květšímu sebevědomí a soběstačnosti.

Služba je poskytována ambulantní formou, každý den od 7. do 15 hodin, ale je jí možné využívat například pouze jeden či dva dny vtýdnu. Pro uživatele je služba zdarma, neboť je součástí individuálního projektu „Služby sociální prevence vKrálovéhradeckém kraji III“, který je financován zEvropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Více informací o službě sociální rehabilitace naleznete na www.zbb.cz/socialni-rehabilitace.

Lucie Mánková
Vedoucí sociálních služeb Života bez bariér, z.ú.
Tel. 727 952639, email sluzby@zbb.cz

Adresa: Lomená 533, 50901 Nová Paka
IČO: 26652561, DIČ: CZ26652561

Fotogalerie