Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

UŽ I NA NÁCHODSKU POMÁHÁME ŽÍT LIDEM S DUŠEVNÍ NEMOCÍ

25. 9. 2015 Autor: Mgr. Martin Halíř

V září 2014 zahájila v Náchodě činnost pobočka Péče o duševní zdraví (PDZ). Byla to reakce na nedostatek sociálních služeb podporujících lidi s duševní nemocí v regionu. Potřebnost služby se rychle potvrdila, když v prvních měsících kontaktovalo službu více než 20 lidí.

Lidé s duševním onemocněním bývají v praktickém životě ohrožení společenskou izolací a odmítavým postojem veřejnosti. V důsledku onemocnění mívají narušenou komunikaci se svým okolím a nedokáží odhadnout rizika každodenního života. Pracovníci PDZ pomáhají klientům, aby fungovali i přes nástrahy jejich nemoci, jak to ukazuje následující příklad z praxe:

Na pana Jana upozornil pracovníky PDZ jeho zaměstnavatel. Jan býval spolehlivým zaměstnancem, ale vlivem duševního onemocnění pro něj bylo v poslední době těžké dodržet výkonnostní normy. V důsledku pracovního tlaku se uzavíral a byl úzkostný. Doma trpěl nespavostí, zanedbával domácnost i péči o sebe. Hrozilo zhoršení zdravotního stavu i ztráta zaměstnání. Jan se pracovnici PDZ svěřil: „Víte paní Martino, bojím se, abych nezůstal někde na okraji, mám pocit, že mi něco zcela zásadního uniká“.
Naštěstí zaměstnavatel o Jana pořád stál. V prostorách PDZ se uskutečnila společná schůzka zaměstnavatele, pana Jana a pracovnice PDZ. Výstupem byla dohoda o spolupráci s cílem získat pro pana Jana částečný invalidní důchod, který by mu umožnil pracovat pod menším tlakem a pro zaměstnavatele čerpat daňové zvýhodnění dle zákona. Pracovnice PDZ provedla Jana úředním procesem posouzení invalidity. Na základě jeho přání mu pomohla vyhledat nového ošetřujícího psychiatra, který upravil léčbu s menší mírou vedlejších příznaků. Zároveň se Jan s pracovnicí dohodl na nácviku dovedností potřebných v péči o domácnost.

V současné době pobírá pan Jan částečný invalidní důchod a nadále pracuje. Vlivem menšího tlaku v zaměstnání a úpravy léčby psychiatrem jsou projevy jeho onemocnění mnohem mírnější, cítí se klidněji a vrací se ke svým starým koníčkům. I nadále probíhá nácvik v domácnosti a pracovnice učí Jana lépe hospodařit s penězi. Pan Jan se cítí být více samostatným. Zaměstnavatel i rodinní příslušníci vnímají pozitivní změnu v komunikaci s panem Janem.

Příklad pana Jana je pouze jeden z mnoha pestrých příběhů, kde má sociální služba konkrétní praktický přínos nejen pro klienta, ale i jeho sociální prostředí.

Popsané aktivity jsou součástí Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji III. Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Projekt finančně podporuje město Náchod a Královéhradecký kraj.

Péče o duševní zdraví
Nezisková organizace s 19ti letou tradicí v pomoci lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Poskytuje sociální služby na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku, Orlickoústecku a Náchodsku.

KONTAKT: LEONA HOVORKOVÁ/ 773 915 753/ leona.hovorkova@pdz.cz
ODBORNÝ: Mgr. PAVEL PROVAZNÍK/ 773 915 745/ pavel.provaznik@pdz.cz
Více na http://www.pdz.cz/ nebo https://www.facebook.com/Pece.o.dusevni.zdravi