Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

EU je na půl cesty k rovnosti žen a mužů, Česká republika obsadila příčku patnáctou

12. 7. 2013 Autor: Jana Fiedlerová

Evropský institut pro rovnost žen a mužů (EIGE) 13. června 2013 představil Index genderové rovnosti (GEI) pro Evropskou unii.

EU je na půl cesty k rovnosti žen a mužů, Česká republika obsadila příčku patnáctou

Index genderové rovnosti sleduje a porovnává situaci rovnosti žen a mužů v jednotlivých zemích EU. Soustředí se na následující klíčové oblasti: práce, peníze, znalosti, čas, moc/síla a zdraví. Téma násilí je s ohledem na odlišnou perspektivu řešeno samostatně.

Ačkoliv je rovnost žen a mužů uznávána jako základního hodnota EU již od zahájení jejího fungování, je EU směrem k dosažení toho cíle s průměrným výsledkem 54 (kdy 100 je naprostá genderová rovnost) na půl cesty

Podle Mikaela Gustafssona, předsedy Výboru pro práva žen a rovnost pohlavní Evropského parlamentu, umožňuje GEI každému členskému státu vyhodnotit a porovnat s ostatními, jakého pokroku se podařilo v jednotlivých oblastech genderové rovnosti dosáhnout, a stejně tak, kde je třeba postoupit nejvíce. Věří, že GEI bude hojně využíván, což povede k zvyšování informovanosti a, co je nejdůležitější, k dalšímu pokrokům na cestě k rovnosti žen a mužů.

Nejnižší výsledek zaznamenaly oblasti síly/zapojení do rozhodování (s průměrným skóre 38) a oblast času (rozdíl v čase, který tráví muži a ženy aktivitami v oblasti péče a další neplacené práce v domácnosti), s průměrným výsledkem 38,8 na úrovni EU. Nejmenší rozdíly mezi muži a ženami byly identifikovány v oblasti zdraví.

Státy s nejlepšími výsledky (se skóre nad 70, resp. 73) jsou Švédsko, Dánsko a Finsko. Na opačné straně pak stojí Itálie, Slovensko, Řecko, Bulharsko a Rumunsko (35,3).

Česká republika obsadila ve srovnání s ostatními státy EU spolu s Litvou patnáctou příčku, avšak pouze s výsledkem 44,4. Lepšího skóre v porovnání s průměrem EU dosahuje ČR pouze v oblasti práce, kdy je sledováno zapojení na trh práce, segregace a kvalita práce jako multidimenzionální koncept. V jednotlivých dílčích oblastech si ČR stojí lépe, vyjma sledovaných kategorií v oblasti práce, také v oblasti ekonomické situace a přístupu ke zdravotním službám. Nejhorší výsledky v porovnání s průměrem EU má ČR v oblastech času a znalostí, z hlediska dílčích oblastí pak v oblasti finančních zdrojů (sledovány jsou mj. rozdíly ve výši příjmů).

S činností Evropského institutu pro rovnost žen a mužů (EIGE) se zájemci mohou seznámit na http://eige.europa.eu/, informace o Indexu genderové rovnosti, souhrnná zpráva a profily jednotlivých členských států jsou dostupné na: http://eige.europa.eu/content/gender-equality-index.

Zdroj: http://eige.europa.eu/content/news-article/first-gender-equality-index-reveals-the-eu-is-only-halfway-towards-gender-equality