Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Služba Sociální rehabilitace slouží lidem bez domova s podporou financí z ESF

7. 10. 2015 Autor: Jana Plášilová

Středisko sociálních služeb pro lidi bez domova při Oblastní charitě Hradec Králové – Dům Matky Terezy, podporuje muže a ženy bez přístřeší, nebo ohrožené osoby sociálním vyloučením v návratu k běžnému způsobu života. Jeho čtyři sociální služby - Nízkoprahové denní centrum, Noclehárnu, Azylový dům a Sociální rehabilitaci, mohou lidé bez domova využívat samostatně, či je kombinovat.

Sociální rehabilitace podporuje lidi v jejich samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti. Rozvíjí jejich schopnosti a dovednosti. Klienti se zapojují v Kreativní dílně, Kuchyni, prodávají časopis Nový prostor, učí se pracovat na počítači.

Je poskytovaná zdarma, určená lidem starším 18 let, pobývajícím v Hradci Králové, kteří mají zájem pracovat na pozitivní změně svého životního stylu a nejsou schopni svoji situaci řešit vlastními silami.

V roce 2014 se do služby Sociální rehabilitace zapojilo 42 klientů.

Příběh Romana ze Sociální rehabilitace

„Celé dětství jsem pomáhal u babičky v kuchyni. Miluju vaření.“ usmívá se sympatický mladík. Často opakuje: „Můj jediný sen je pracovat v kuchyni a za tím si jdu“. Jeho cíl připomíná motto od Martina Luthera Kinga „I Have A Dream“. Po základní škole šel studovat učební obor, ale brzy skončil. Zkoušel dělat „dýdžeje“ na diskotékách v českém pohraničí. Pokoušel se i o rekvalifikaci na úřadě práce, ale podmínkou bylo sehnat zaměstnavatele s příslibem práce, a to se mu nepodařilo. Připadal si jak v začarovaném kruhu. Když se dostal do Domu Matky Terezy, ihned se zapojil do vaření v Kuchyni. „Pracovní terapeutka Jitka mi minulý týden koupila budík, a ten mě vzbudí. Při mobilu většinou ještě usnu“. Roman moc dobře ví, že má pravidelně se opakující pozdní příchody. Pomohl mu až pevně stanovený režim. Když přijde do Kuchyně o víc jak patnáct minut pozdě, ten den už se na vaření nepodílí. Vymysleli to společně a funguje to. Mnohokrát v posledním roce ťukal na dveře zaměstnavatelů s prosíkem o místo a moc dobře ví, jaké je zažít odmítnutí. Trpělivost se vyplatila. V Domě Matky Terezy dostal šanci se dostat zpět na nohy, a zdá se, že už se blýská na lepší časy. Ještě před měsícem si zoufal, že práci nedostane, dnes ji má. Nyní bude moci konečně využít zkušenosti získané v babiččině kuchyni, ale i v Domě Matky Terezy.