Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Služba Denní centrum slouží lidem bez domova s podporou financí z ESF

3. 9. 2015 Autor: Ing. Jana Plášilová

Posláním sociálních služeb v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova Oblastní charity Hradec Králové, je podporovat muže a ženy bez přístřeší, nebo ohrožené osoby sociálním vyloučením v návratu k běžnému způsobu života.

Konkrétně se jedná o čtyři samostatné sociální služby - Nízkoprahové denní centrum, Noclehárna, Azylový dům a Sociální rehabilitace, které mohou lidé využívat samostatně, či je kombinovat.

Sociální služba Nízkoprahové denní centrum nabízí pomoc mužům a ženám bez přístřeší starším 18 let, kteří se zdržují v Hradci Králové a okolí. Ambulantní forma nabízí podmínky pro osobní hygienu, případně pomoc při osobní hygieně, podmínky pro přípravu stravy, využití Sociálního šatníku pro nové klienty, poradenství o návazných službách, kontakt s obcí trvalého bydlení, zajištění lékařské péče, pomoc při obstarávání osobních dokladů, polévku s chlebem dvakrát denně. V rámci fakultativních činností nabízí možnost využití pračky za 30 Kč a sušičky za 10 Kč, dále zhotovení fotografií na doklady za 20 Kč a poskytnutí úvěrové jízdenky do místa trvalého bydliště.

Terénní forma nabízí potravinovou pomoc, základní materiálovou pomoc (deky, obvazy), poradenství.

Příběh Radka z Denního centra

Radkovi je 65 let. Do Nízkoprahového denního centra přišel v srpnu 2013 poté, co jej Policie České republiky osvobodila od lidí, kteří jej 11 měsíců využívali k práci, zadržovali jeho osobní doklady a brali mu každý měsíc důchod.

Byl zpočátku velmi zmatený. Nikdy předtím v Hradci Králové nebyl a o Denním centru nic nevěděl. Pracovníci navazovali kontakt s Radkem velmi pomalu. K navázání důvěry velmi pomohlo, když zajistili, aby dostával svůj důchod na poštu v Hradci Králové. Zpočátku jej na poštu i doprovázeli.

Jeho stav se lepšil jen velmi pomalu. Často hovořil o tom, že již nemá důvod dál žít a stále si dával za vinu situaci, do které se dostal. Pracovníci se jej snažili více podpořit, a proto mu nabídli možnost využít návaznou službu Azylový dům. Snažili se také zjistit, zda má nějaké příbuzné a popřípadě s nimi navázat kontakt.

Radek na nic z toho ještě nebyl připravený.

Trvalo další týdny, během kterých s ním pracovníci hovořili o jeho přáních a obavách, než začal sám hovořit o svém synovci, který ho již dříve hledal. Pracovníci Denního centra našli kontakt a spojili se s ním.

K radosti Radka se mu ozval i jeho bratr, s kterým se pravidelně setkává. V současné době již využívá Radek služby Azylového domu v Domě Matky Terezy a život mu snad již nastavuje svoji „vlídnější tvář“.