Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Projekt přinesl jistotu i rozvoj služeb

27. 9. 2012 Autor: Jiří Zeman

Individuální projekt Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji končí. Za tři roky podpořil částkou téměř 243 mil. Kč 52 služeb a více než 10.000 klientů.

Sociální služby pracovaly s mládeží, poskytovaly podporu lidem se zdravotním postižením a přispívali k zapojení do společnosti lidem bez domova. Díky penzům z Evropské unie došlo ke zvýšení kvality poskytovaných služeb. Poskytovatelé služeb zdokonalili pracovní postupy, vzdělávali své pracovníky, doplnili vybavení a zkvalitnili prostředí, ve kterém jsou služby poskytovány.

Díky individuálnímu projektu klienti zaznamenali intenzivnější individuální přístup, všimli si, že pracovníci mají více času se ji plně věnovat. Ocenili jsme i jistotu financování.“ Říká k přínosům projektu Simona Zatloukalová, vedoucí nízkoprahových programů občanského sdružení PROSTOR PRO v Hradci Králové. Služba také dovybavila prostory nízkoprahových klubů, kde pracují s mládeží, nabízí jim pomoc s řešením problémů a doprovází je v náročných obdobích jejich života a podporují je k samostatnému a zodpovědnému řešení jejich potíží i aktivnímu trávení volného času.

Také Hradecký SKOK do života díky individuálnímu projektu zkvalitnil své služby. „Zvýšili jsme kapacitu služby z 5 na 15 osob a změnily jsme systém poskytování služby, který nutí uživatele volit činnosti dle vlastních cílů a nést za svoji volbu odpovědnost. Projekt nám také umožnil zajistit vyšší zastupitelnost pracovníků v přímé práci, což nám umožnila změnit od základů řízení celé společnosti a vybudovat profesionální pracovní tým.“ Říká k přínosům služby Kateřina Drábková Bíbusová, ředitelka SKOKu do života, který poskytuje služby sociální rehabilitace lidem s mentálním postižením.

Přesto, že podpora projektu skončila v pololetí 2012, služby sociální prevence budou podporovány i nadále. Královéhradecký kraj připravil navazující projekt, který zajistí financování vybraných služeb v letech 2013 a 2014. Celková podpora na toto období dosahuje částky 86 milionů korun.