Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Projekt podporující sociální služby v Královéhradeckém kraji se blíží ke konci

14. 10. 2015 Autor: Kateřina Andrysová

Královéhradecký kraj v říjnu 2015 ukončí projekt „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji III“. Kraj prostřednictvím tohoto projektu financoval 52 sociálních služeb částkou přesahujících 70 mil. korun.

Díky projektu financovaného z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu získalo podporou více jak 3000 uživatelů sociálně vyloučených nebo ohrožených sociálním vyloučením na území Královéhradeckého kraje z důvodu zdravotního postižení, duševního onemocnění nebo kvůli tomu, že žijí v nepříznivých životních podmínkách.

Hlavními aktivitami a cíli projektu bylo zajistit dostupnost služeb sociální prevence přispívající k integraci cílových skupin do společnosti a na trh práce, posilovat zaměření na práci s rodinou, dětmi a mládeží v přirozeném sociálním prostředí v rámci procesu transformace systému péče o ohrožené děti, stabilizovat situaci osob bez přístřeší a posilovat potenciál těchto osob při začlenění do přirozeného sociálního prostředí a na trh práce, posilovat postavení služeb podporujících začlenění osob se zdravotním postižením do přirozeného sociálního prostředí a na chráněný, případně volný trh práce v rámci procesu deinstitucionalizace péče pro osoby se zdravotním postižením a podpořit začlenění osob ze sociokulturně znevýhodněného prostředí do přirozeného sociálního prostření a na trh práce.

Projekt podpořil rozvoj kapacit sociálních služeb zařazených do Sítě veřejně podporovaných služeb v Královéhradeckém kraji, které na základě potřebnosti doplnily stávající síť v letech 2013 – 2014.

V průběhu realizace byly aktivity projektu zaměřeny na zefektivnění práce sociálních služeb - posilování zacílení služeb na řešení nepříznivé sociální situace a posilování spolupráce s dalšími partnery (orgány sociálně právní ochrany dětí, zaměstnavateli, návaznými službami, apod.) Zajistí tak potřeby

Díky projektu byly zajištěny potřeby osob ohrožených sociálním vyloučením zejména prostřednictvím podpory při zapojení do ekonomického, sociálního a kulturního života a došlo ke stabilizaci poskytovaných služeb a posílení spolupráce s navazujícími institucemi.

Přesto, že projekt končí, služby sociální prevence budou podporovány i nadále z prostředků Královéhradeckého kraje a státního rozpočtu. Královéhradecký kraj připravil navazující projekt, který zajistí financování vybraných služeb v letech 2016 - 2019.