Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Projekt na podporu sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit se blíží k závěru

18. 12. 2014 Autor: Lenka Novotná

Po dvou letech v prosinci 2014 končí podpora sociálních služeb z prostředků Evropského sociálního fondu v rámci individuálního projektu „Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji III“.

Cílem projektu bylo podpořit sociální integraci rodin a jednotlivců, kteří žijí v zanedbaných, sociálně vyloučených lokalitách, zpět do společnosti a na trh práce. Stěžejní aktivitou byla podpora nově vzniklých sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Sociální pracovníci pracovali v Hradci Králové, Náchodě, Broumově, Jaroměři, na Jičínsku ve Vysokém Veselí a okolních obcích s rodinami, které mají potíže v nějaké oblasti týkající se výchovy a vzdělávání dětí. Lze říci, že se mimo jiné aktivity hodně zaměřovaly na oblast podpory rodičů při vedení dětí ve vztahu ke školní docházce.

Díky projektu byl také realizovaný terénní program zaměřený specificky na dospělé osoby žijící v sociálně vyloučených obydlích, a to v celém Královéhradeckém kraji. Jeho předností je jeho dosah i do venkovských regionů, kde nepůsobí žádná jiná preventivní sociální služba. Sociální pracovníci terénního programu pomáhají osobám podle zjištěných potřeb. Častá práce sociálních pracovníků se týkala pomoci při řešení dluhové problematiky, pomoci při zajištění adekvátního bydlení, poradenství ohledně sociálních dávek, ale i pomoci při řešení zdravotních záležitostí.

Projekt se sice blíží k závěru, ale Královéhradecký kraj bude i nadále svou činnost směřovat, prostřednictvím navazujících individuálních projektů v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, k podpoře úspěšně nastartovaným aktivitám poskytování služeb sociální prevence obyvatelům vyloučených lokalit, což je jednou z cest, jak této cílové skupině pomoci se zapojením do společnosti.