Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Projekt na podporu sociální integrace je za polovinou

31. 1. 2014 Autor: Lenka Novotná

Projekt Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji III, který podporuje poskytování terénní práce a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi ve vyloučených lokalitách vstoupil do druhé poloviny. Díky projektu tak může více než 30 sociálních pracovníků podpořit jednotlivce a rodiny s dětmi v přípravě do školy, hledání bydlení nebo zaměstnání.

Podpora sociálních služeb byla zahájena v lednu 2013. Zahrnuje 7 sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi v Jaroměři, Jaroměři - Josefově, Broumově, Náchodě, Dvoře Králové nad Labem, Vysokém Veselí či Hradci Králové. Tyto služby pak doplňují terénní programy, které jsou poskytovány zejména v menších obcích v celém území Královéhradeckého kraje.

Společně se zahájením projektu došlo k transformaci některých nízkoprahových zařízení na sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Hlavním cílem bylo podpořit sociální práci s rodinou jako celku, tedy nepodporovat jen děti, ale umožnit přesahy spolupráce směrem k rodičům a škole, aby došlo k trvalé změně situace dětí a jejich udržení ve škole. Zároveň pak sociálně aktivizační služby umožňují podporovat rodiče při zajištění odpovídajících podmínek pro výchovu dětí.

První rok poskytování transformovaných služeb ukázal, že příklon k práci s celou rodinou je krok správným směrem. Většina poskytovatelů se shoduje, že při práci ve vyloučených lokalitách se jen obtížně vyhýbali spolupráci s rodinou. Přechod na nový druh služeb jim tak otevřel nové možnosti a výzvy. Většina z poskytovatelů tento přechod vnímá pozitivně a to i přesto, že pro ně mnohdy znamenal komplikaci a potřebu přenastavení způsobu poskytování služeb.

Projekt Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji III podporuje sociální služby od ledna 2013 do prosince 2014. Výše podpory, kterou Královéhradecký kraj získá je 32 548 194,- Kč. Projekt je podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.