Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Projekt „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II“ podporuje 22 služeb sociální prevence

4. 2. 2013 Autor: Jiří Zeman

S počátkem roku byla zahájena podpora 22 sociálních služeb prostřednictvím projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji II. V rámci zadávacích řízení byly na roky 2013 a 2014 rozděleny poskytovatelům služeb finanční prostředky ve výši téměř 86 milionů korun. Peníze kraj získal z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Jistotu financování tak získaly služby pro osoby bez přístřeší, se zdravotním postižením, oběti domácího násilí nebo rodiny s dětmi.

Do projektu byly zařazeny služby, které v rámci svých činností vytvářejí podmínky pro udržení nebo zapojení uživatelů na trh práce, jsou v souladu s procesy deinstitucionalizace péče pro osoby se zdravotním postižením, případně podporující transformaci péče o ohrožené děti a služby, které jsou poskytovány především v krajském, případně regionálním měřítku.

Projekt celkově podpoří 1818 osob. Služby budou zajištěny v azylových domech pro matky s dětmi v Náchodě, Trutnově a Hradci Králové, v azylovém domě a centru denních služeb pro osoby bez přístřeší v Hradci Králové, ve službách sociální rehabilitace pro osoby s mentálním postižením a duševním onemocněním v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě, Hradci Králové, Nové Pace a Jičíně.

Osobám se zdravotním postižením budou také poskytovány služby sociálně terapeutických dílen v Kvasinách a Dvoře Králové nad Labem a služba podpory samostatného bydlení na Rychnovsku. Významná část služeb bude zajištěna pro rodiny s dětmi formou sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi a pro oběti domácího násilí prostřednictvím intervenčního centra, které budou poskytovány v Královéhradeckém kraji.

Výběr poskytovatelů služeb proběhl na základě schválené Sítě podporovaných sociálních služeb Královéhradeckého kraje pro období 2013 a 2014. Právě schválená síť a stanovená pravidla pro výpočet vyrovnávací platby umožnila Královéhradeckému kraji využít při výběru dodavatelů služeb zjednodušenou formu výběru prostřednictvím jednacích řízení bez uveřejnění a zjednodušit tak celý proces zadávání zakázek.