Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

MEZI STACIONÁŘEM A CHRÁNĚNOU DÍLNOU

24. 9. 2012 Autor: Mgr. Martina Krajčíková (s. Blanka)

Originalita, profesionalita vyrobeného zboží, úzká specializace ve výrobě, výkonnost a vysoké pracovní tempo – to jsou požadavky velmi často kladené na uživatele sociálně terapeutických dílen, kteří z důvodu zdravotního postižení nejsou schopní umístit se ani na chráněném trhu práce.

Jak tedy sociálně terapeutické dílny (dále jen STD) jako sociální službu vnímat, když nemají být denním stacionářem a zároveň nejsou chráněnou dílnou?

Podle zákona o sociálních službách účelem STD je, aby se uživatelé, tzn. lidé se zdravotním  postižením využívající tuto sociální službu, mohli zdokonalit ve svých pracovních návycích a dovednostech. Jde o nejběžnější činnosti, které se týkají zejména osobní hygieny, stravování, péče o vlastní osobu (např. oblékání nebo manipulace s vozíkem) a všechny další činnosti, jejichž účelem je nácvik a upevňování veškerých motorických, psychických, sociálních a pracovních schopností a dovedností. Jsou to např. domácí práce (vysávání, žehlení, běžný úklid, vaření), práce na zahradě nebo nakupování.

Díky podpoře a pomoci při běžných pracovních činnostech získávají lidé s postižením větší šance zvládat nároky každodenního života. Jde o to, aby mohli co nejsamostatněji žít svůj život.

Zprostředkování kontaktu s přirozeným sociálním prostředím se někdy - na škodu uživatelů – podceňuje. A to i přesto, že vyhláška 505/2006 Sb. tuto činnost při poskytování sociálních služeb v STD řadí mezi základní. STD může a má uživatelům zprostředkovávat kontakt se společenskými institucemi z jejich přirozeného sociálního prostředí, aby se v něm naučili lépe orientovat. Proto pracovníci STD učí uživatele, jak lze aktivně trávit volný čas, a jak využívat veřejných služeb. Společně s nimi např. nakupují, na poště vyřizují poštovní zásilky, zajdou do cukrárny nebo navštěvují různá společensko-kulturní instituce, jako je muzeum, ZOO, koupaliště apod. I to je smysl a význam STD – podpora v začleňování se do společnosti, kterou lidé s postižením tvoří a do které nepochybně patří.

Nechme promluvit samotné uživatele, kteří služeb STD využívají. Proč do STD chodí a co od nich očekávají?

V dílnách bych se chtěl naučit udělat nějaké jednoduché jídlo, abych mohl doma něco uvařit, a aby mamka nemusela vařit. Doma vařit nemohu. Mamka se bojí, že se opařím“ (17 let).

Ráda bych někdy s dílnou šla do muzea, na nějaký koncert nebo něco koupit do obchodu. Doma nikam nechodím, ani na nákup. Nakupují sourozenci a já zůstávám doma. V obchodě je pro mě všechno nové a všechno se mi líbí. Mám ráda nakupování“ (23 let).

Prožila jsem úžasný týden ve Farní charitě v dílnách. Dělali jsme tam rámečky na fotky, květináče z ubrousků. Byli jsme na zahradě uklízet, třídili věci, byli jsme koupit ryby a šli jsme je dát panu faráři do rybníka. Od té doby, co chodím do dílen, lékař zjistil, že se mi na rukou vylepšila motorika“ (17 let, vozíčkářka).

Mám nějaké fotky. V dílnách jsem se naučil na ně zhotovit rámečky. Pak jsem jimi obdaroval lidi, které mám rád. Všem se rámečky líbily“ (39 let).

Nejraději mám v dílnách šití. Chtěla bych se v šití zdokonalit. Na začátku budu šít ručně. Pak, až naberu odvahu, za pomoci asistentky se pokusím šít na stroji chňapky“ (41 let).

Vnímání STD jen z pohledu sociálně pracovní terapie (ve smyslu zhotovování třeba i potřebných výrobků) je, podle mého názoru, značně omezené a zjednodušené. Taková aktivita může být v STD klíčová a časově nejobsáhlejší, pro některé uživatele však nemusí být zrovna nejpodstatnější.

Kontakt:

F A R N Í CH A R I T A D V Ů R K R Á L O V É N A D L A B E M

Sociálně terapeutická dílna Nám. T. G. Masaryka 40, 544 01 Dvůr Králové n. L., IČO: 43464637

mobil: 731 401 417 (sociální pracovnice), tel.: 491 616 360 (dílna) email: socterapdilna@gmail.com, www.dk.charita.cz