Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Kontaktní centrum RIAPS Trutnov pomáhá lidem se závislostí

2. 5. 2012 Autor: Ondřej Čalovka

Kontaktní centrum RIAPS Trutnov, které poskytuje sociální a zdravotní služby lidem ohroženým závislostí na návykových látkách, již druhým rokem působí v nově rekonstruované budově RIAPS v lokalitě Na Nivách.

Pracovníci i klienti zde získali důstojné podmínky pro spolupráci na řešení potíží, které působí užívání návykových látek.

Sociální pracovnice Olga Trunečková pomáhá uživatelům drog již 12 let a poznala mnoho lidských příběhů, v nichž užívání drog hrálo podstatnou roli. „Často nás klienti vyhledají až ve chvíli, kdy se zdá situace bezvýchodná. Nicméně existuje prostor pro zastavení se a hledání alternativ, kam se v životě vydat dál, třeba již bez drog“ uvádí nás do problematiky. „Příkladem by mohla být klientka na prahu dospělosti, která nás vyhledala ve chvíli, kdy u ní byla rozvinutá závislost na pervitinu kombinovaná s hraním automatů. Zpočátku se zdálo, že tuto mladou ženu nečeká příliš pozitivní budoucnost. Měla dluhy, rodiče jí vyhodili z domu, naštěstí pro ni však s velkou námahou alespoň dokončila učiliště. Bydlela po kamarádech a známých, později si jako partnera našla dealera drog, který ji finančně zajišťoval. Trpělivým navazováním vztahu se nám podařilo získat si důvěru klientky a hovořit s ní o tom, jak si představuje svůj další život. Klientka postupně získávala náhled na svou situaci a nakonec se podařilo motivovat ji k nástupu do léčby, a tu následně zprostředkovat v terapeutické komunitě pro drogově závislé. Jistě bylo v tu chvíli důležité i to, že se v průběhu své drogové kariéry nenakazila závažnou infekční nemocí, což by její motivaci k léčbě výrazně snižovalo a ovlivňovalo podstatně její život v budoucnosti.“

Ve chvíli předání do léčby často kontakt pracovníků Kontaktního centra s klienty končí. Výše uvedená klientka však zůstala s Olgou Trunečkovou v písemném a telefonickém kontaktu. „Po ukončení léčby se již do Trutnova nevrátila. Odstěhovala se do Prahy, kde mohla začít nový život bez stigmatu uživatelky drog. Docházela na doléčování, našla si práci v oboru, ve kterém se vyučila. Nyní máme informaci, že pracuje jako vedoucí směny a i přesto, že postupně splácí dluhy spojené s obdobím užívání drog, žije vcelku spokojený život.“ shrnuje jeden z příběhů Olga Trunečková. Nakonec dodává, že ne každý klientův příběh končí tak příznivě, ale určitě vždy stojí za to pokusit se svůj život měnit, i když změna není vždy snadná ani rychlá.

Služby Kontaktního centra jsou kombinací sociálních a zdravotních intervencí, jejichž cílem je snižovat sociální a zdravotní rizika spojená s užíváním drog a snahou o opětovné začlenění klientů do společnosti. Aktivity Kontaktního centra jsou součástí individuálního projektu "Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji". Projekt je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Kontakt:

Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov

RIAPS Trutnov, Procházkova 818, Trutnov 541 01

Kontaktní centrum a terénní služby

tel.: 499 828 144, 731 441 267(9)

fax: 499 811 356

e-mail: kcentrum@riaps.cz;

web: www.riaps.cz

IČO: 00195201

DIČ: CZ00195201