Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Klub Smajlík 2012

24. 9. 2012 Autor: Bc. Jaroslava Suchá

Začal nový školní rok a naši klienti, tak jako minulé roky, projevili velký zájem o pomoc s domácími úkoly a doučováním.

Pro zaměstnance klubu to znamenalo, že plynule pokračovali v projektu individuálního doučování dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí s názvem „SMAJLÍK 2012“ podpořeného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Našim společným cílem tak nadále zůstává motivovat klienty, aby sami usilovali o lepší školní výsledky a o lepší začlenění do svého třídního kolektivu či do kolektivu celé školy. Abychom dokázali průběžně hodnotit dosažené výsledky a dosažená hodnocení neviděli až na často oprávněně obávaných vysvědčeních, oslovili jsme učitele obou základních škol v Josefově s nabídkou užší spolupráce. Učitelé nás nikterak nešetřili přínosnými doporučeními, při vzájemné konzultaci zazněla i slova chvály na adresu klubu. I nadále zůstává v platnosti, že pokud se některému z našich klientů zrovna nedaří, např. u těch menších ve čtení nebo v matematice, může nás požádat o pomoc sám nebo přes terénní pracovnici i jeho vyučující. Pro doučování využíváme přirozené prostředí klientů, tedy jejich domovy a tam, kde tyto prostory nejsou pro doučování moc vhodné, tak využíváme naše klubové prostory. Pokud je klient dlouhodobě nemocný a nemůže do klubu, domlouvá se terénní pracovnice s rodiči a doučuje v rodině. V takovém případě za svou činnost nečekáme vděk, ale předpokládáme, že dítě se po návratu do školy necítí být zavaleno úkoly a nastřádaným učivem. Doučování v přirozeném prostředí klientů realizujeme v rámci terénní práce, při které také učíme jejich rodiče se se svými dětmi učit.

Kromě spolupráce se školami se prozatím nesměle rozvíjí také spolupráce s místní farností. Bohužel se nám v tomto pololetí nepodařilo společně realizovat všechny plánované akce. Dobrým příkladem spolupráce může být velikonoční program, který si farnost připravila pro naše klienty. Program se klientům natolik líbil, stal se oboustranně příjemně stráveným odpolednem, tak doufáme, že se v druhé polovině tohoto roku podaří naše společné plány dotáhnout do úspěšného konce. K nim budou určitě patřit oslavy Dušiček, předvánočního a vánočního času a další plánované akce. V klubu nově vznikl kroužek „kreativních činností“. Klient, především dětského věku se v něm učí prostřednictvím arteterapie poznat blíže sám sebe, své vztahy a postoje, rozvíjí vzájemnou komunikaci s ostatními klienty a výsledek jeho práce - mnohé krásné výrobky se stanou současně také dárkem pro blízké při plánovaných besídkách.

Klub denně navštěvují desítky klientů, kdy každý má svůj vlastní životní příběh. Tyto příběhy jsou někdy zajímavé a jindy zase až smutné. Seznámíme vás s jedním z nich. Naše klientka, které je sedm let, navštěvuje klub druhým rokem. Na možnost chodit do klubu se těšila, protože od své starší sestry věděla, že si zde může najít kamarády, hrát si nebo i jen tak povídat se zaměstnanci. V tomto nízkém věku má již za sebou nejednu pouliční neplechu a s nástupem do 1. třídy nastaly problémy s prospěchem, s docházkou do školy, a to až do té míry, že její rodiče začali uvažovat o přemístění na školu praktickou. Vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně ale nepotvrdilo, že by byl k přemístění důvod. Klientka požádala o pomoc pracovníky klubu, o spolupráci s námi projevila zájem i její třídní učitelka, která v průběhu roku, pokud se dívce horšily výsledky nebo docházka, neváhala osobně nebo prostřednictvím asistenta pedagoga kontaktovat naší terénní pracovnici. Společně s klientkou jsme začali úpěnlivě a systematicky pracovat. Po pilné práci, podotýkám, že klientka měla zájem na sobě sama pracovat, na konci školního roku nejenže věděla, že bude pokračovat ve druhé třídě na stejné škole, ale na vysvědčení se na ni usmívaly i krásné a zasloužené jedničky.