Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Jak na ADHD?, radí pěstounům manželé Kopsovi

16. 3. 2016 Autor: Michaela Chlápková

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, dříve „hyperaktivita“). Nová metoda českých manželů Kopsových v oblasti práce s „ADHD“ proráží do světa. V centru náhradní rodinné péče Domov a rodina (Centrum DAR) ve Vrchlabí proběhl zajímavý seminář manželů Kopsových, kterého se zúčastnilo bezmála padesát osob z řad pěstounských rodin, OSPODu a dalších pracovníků v oblasti péče o dítě.

"Celým seminářem nás provázeli manželé Kopsovi, kteří vyvinuli unikátní diagnostickou metodu Životní mapy. Metoda funguje tak, že si dítě (dospělý klient) maluje, povídá si a vyškolený lektor jej pozoruje a provází celým procesem diagnostiky na základě různých komunikačních typů. Může nám dát překvapivě rychlé řešení problémů při práci s ADHD – nejen ADHD mládeží i dospělých “ říká ředitel Centra DAR, Lubomír Vlach. Její největší výhodou je aktuální práce s pocity klienta, nikoliv se zpožděním (tedy na základě starých dat) z dříve provedené diagnostiky. Podle manželů Kopsových zapomínáme, že existují různé komunikační typy. S každým dítětem (klientem) totiž musíme doma mluvit jinak, protože každé dítě jinak rozumí, jinak slyší, jinak vidí a jinak cítí. Podle autorů bývají nálepkou ADHD často šmahem označovány i děti velmi bystré a aktivní, přitom až 90 % ADHD je diagnostikováno chybně na základech špatné komunikace do 12 roku dítěte. Jejich hlavní problém vychází právěz narušené komunikace. Často my dospělí také zapomínáme, že jsme kdysi sami byli dětmi.

Na semináři nám manželé Kopsovi představili i své dvě knihy s názvy „Tygr dělá uáá uáá …“a „Jak se krotí tygr“. První knížka nám ukazuje vnitřní svět dítěte a umožňuje představit si, jak dítě prožívá stav, kterému se říká syndrom ADHD, hyperaktivita. Druhá knížka nám pak dává konkrétní návody na situace a křižovatky, kterými společně se svými dětmi procházíme.„Překvapilo nás, že metoda Životní mapy není pouze pro děti, ale funguje skvěle i pro dospělé, kteří chtějí změnit svoje životní postoje a přístupy.“ řekl metodik centra Ondřej Máslo. Tato metoda si nyní nachází cestu do světa. Centra jsou zakládána v Anglii, Holandsku a Spojených státech. V České republice přibývá vyškolených lektorů touto metodou.

Centrum náhradní rodinné péče Domov a rodina vzniklo z iniciativy pěstounských rodina pracovníků OSPOD regionu Vrchlabí. Podporujeme náhradní rodiny a děti v pěstounské péči, které nemohou aktuálně nebo dlouhodobě vyrůstat ve vlastní rodině. Působíme v Libereckém a Královéhradeckém kraji s centry v Semilech, Vrchlabí a Trutnově.

Kontakt:
Most ke vzdělání – Bridge to education, z. s.
Centrum náhradní rodinné péče Domov a rodina
Centra: Pražská 1548 - Vrchlabí; Dělnická 243 – Semily; Pražská 59 - Trutno
vwww.centrumdar.cz

Fotogalerie