Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Domov pro matky s dětmi oslavil 10. výročí založení

2. 5. 2012

Domov pro matky s dětmi oslavil letos v březnu 10 let svého založení. Poslední tři roky existence tohoto azylového domu byly významně finančně podporovány prostřednictvím Královéhradeckého kraje v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, financovaného z Evropského sociálního fondu EU a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Pomoc se týkala dalších dvou středisek, Domu Matky Terezy, sociálního zařízení pro lidi bez domova, kde kromě služby Azylový dům podpořily evropské finance i službu Nízkoprahové denní centrum a Sociální rehabilitace. Poslední, pátou podporovanou, je služba Intervenční centrum.

"Jsme jako dům na Cestě pro ty, kteří jsou potřební. Mohou se u nás na čas zastavit, načerpat sílu a posléze se vydat dál, cestou, kterou si sami zvolí. Pracovníci zůstávají těmi, kteří mohou nabídnout pomoc při této zastávce.“ slova vedoucí azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové Zdeňky Koutníkové, která se se svými kolegyněmi ze zařízení již 10 let setkává se smutnými osudy matek, otců a jejich dětí. Jejich příběhy nejsou veselé. Je za nimi bolest, trápení, beznaděj, mnohdy i trpké vzpomínky na domácí násilí. “Pracovníci zařízení nabízí klientům profesionální pomoc v podobě sociálně právního poradenství, podporu v každodenních dovednostech. Láska, Víra, Naděje – ať je lavinou nových začátků a cest.“, dodává Z. Koutníková

Ženy mívají větší bolesti, než pro které pláčí

Příběh Radky je jedním z nich…

Radka bydlí v Domově pro matky s dětmi 7 měsíců. Jejím přáním je dobře vychovat dceru, které je nyní jeden a půl roku. Svému okolí chce dokázat, že nálepku „špatné matky“ dostala neprávem a že vše zvládne. S Radkou se život příliš nemazlil. Rodiče se jí nevěnovali, většinu dětství a dospívání prožila v internátních zařízeních. Po ukončení učebního oboru navázala několik neúspěšných vztahů. Narodily se jí dvě děti. Když její partner nastoupil do výkonu trestu, neměla dostatek finančních prostředků na úhradu nájemného. Děti odvedla do dětského centra, které požádala, aby jim dočasně poskytlo bezpečné prostředí. Nakonec je musela dát do pěstounské péče. Sama skončila na ulici jako bezdomovkyně. Snaha najít si práci a postavit se na vlastní nohy se stala během na dlouhou trať. Dnes o této době nerada hovoří, vyčítá si, že kdyby věděla o azylovém domě, měla by dnes velkou rodinu. Ztrátu obou dětí nesla velmi těžce. Žila na ulici, zapomenout se snažila pomocí alkoholu. Přes den spala pod mostem, v noci chodila v ulicích města, protože měla strach, aby jí někdo ve spánku neublížil. Z náhodného setkání s bývalým partnerem opět otěhotněla. Do pátého měsíce žila na ulici v nepojízdném autě, kde jí nalezl terénní pracovník charity, který ji odvezl do Domova pro matky s dětmi. Radka byla nejdříve rozhodnutá vzdát se dítěte ihned po porodu, ale díky podpoře a pomoci, které se jí dostalo, své rozhodnutí změnila.

Aby novorozenou dceru neztratila, žila s ní půl roku v kojeneckém ústavu, následně se ubytovala v nevelkém azylovém domě vzdáleném asi 30 km od kojeneckého ústavu, kde byla spokojená. V okamžiku, kdy se mezi uživatelkami objevil alkohol, padlo podezření na Radku. Neuměla této situaci čelit, nikdo neměl zájem o jakékoliv vysvětlení, ona byla tou „alkoholičkou z ulice“. Radce byl ukončen pobyt. Začala hledat jinou možnost bydlení pro sebe a dceru. Kontaktovala kojenecký ústav, zažádala následně o podporu sociálně slabým rodinám - Sanace rodiny, kde zprostředkovali podání žádosti zpět do Domova pro matky s dětmi v Hradci Králové. Během prvního měsíce pobytu v Domově Radka absolvovala soudní jednání, které bylo zcela zásadní pro její další společný život s dcerou. Vnímala velkou podporu a důvěru od pracovníků Domova. Pokud by soud Radce odebral dceru z péče, její životní cesta by vedla patrně opět na ulici, bez naděje a smyslu života. Soud stanovil pouze dohled nad výchovou dítěte. Radka si uvědomila, že dostala šanci a chce dokázat, že se o své dítě bude umět postarat. Zapojila se v Domově do několika klubů, společně s pracovnicemi zařízení se učí vařit, péct, šít a plést. Rozhodla se navázat kontakt se svými staršími dětmi, které žijí v pěstounské péči, a které pravidelně je navštěvuje.

Domov pro matky s dětmi v Hradci Králové na Pouchově je jedním ze středisek Oblastní charity Hradec Králové. Poskytuje dočasné bezpečné ubytování, zázemí a kvalitní a odborné služby rodičům i jejich dětem a pomáhá a podporuje je v jejich následném začlenění do běžného života.