Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktuality

Péče o duševní zdraví v zahradě

1. 9. 2015 Autor: Mgr. Martin Halíř

Rychnovská pobočka Péče o duševní zdraví a komunitní zahrada v Doudlebách nad Orlicí připravují společně sérii setkání, která mají umožnit duševně nemocným lidem strávit smysluplně čas ve společnosti druhých, něčemu novému se naučit a užít si pobyt v přírodním prostředí.

Na počátku roku 2015 vznikl v rámci spolupráce s MAS Splav (místní akční skupina, www.sdruzenisplav.cz) nápad propojit sociálně rehabilitační aktivity Péče o duševní zdraví a terapeutické a prostorové možnosti komunitní zahrady. Přicházející jaro tyto společné snahy ještě více motivovalo a tak vznikl nápad uspořádat sérii setkání v zahradě, která propojí příjemné s užitečným, práci s relaxací a lidi navzájem.
Poslání sociální rehabilitace i komunitní zahrady jsou si velmi blízká. Mají vytvářet prostor pro setkávání, společné tvoření, společnou práci, sdílení, poznávání nových přátel i sebe sama. Společná setkání proběhnou ve vegetačních obdobích roku, kdy jsou možné práce na zahradě – tedy na jaře, v létě a na podzim. Nosným motivem setkání bude starost o zahradu v daném ročním období. Na jaře se klienti pod odborným vedením seznámili s přípravou zahrady na výsev, úpravou zeminy a záhonů, sázením plodin, v létě potoms údržbou zahrady a sklizní plodů a na podzim následně pak s přípravou zahrady na zimu. Součástí programu nebyla jen teoretická příprava, ale především praxe. Při společné práci na zahradě měli možnost si vše vyzkoušet, zapojit se do probíhajících prací, každý podle svých možností a chuti. Proběhla i společná příprava jídla, odpočinek formou her, relaxace v zahradě.
Rádi bychom, aby společná setkání pomohla našim klientům objevit možnosti zahrady, aby zde našli místo odpočinku i aktivity, setkávání s druhými, aby se zahrada stala i tím jejich prostorem, kde jsou vítáni, přijímáni a kde se jejich snaha a energie proměňuje v plody a bohatou sklizeň.
První setkání v zahradě proběhlo první červnový týden a druhé 24. 8. Další setkání je plánováno na konec září. Další informace na našich stránkách www.pdz.cz.

Popsané aktivity jsou součástí Individuálního projektu Služby sociální prevence vKrálovéhradeckém kraji III.
Projekt je financován zESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Projekt finančně podporuje město Rychnov nad Kněžnou a Královéhradecký kraj.

Péče o duševní zdraví
Nezisková organizace s 19ti letou tradicí v pomoci lidem s duševním onemocněním a jejich rodinám. Poskytuje sociální služby na Pardubicku, Královéhradecku, Chrudimsku, Jičínsku, Rychnovsku, Orlickoústecku a Náchodsku.
Více na http://www.pdz.cz/ nebo https://www.facebook.com/Pece.o.dusevni.zdravi